În era globalizării și a interconectivității, turismul a devenit un element esențial în dezvoltarea și prosperitatea comunităților din întreaga lume. Atracțiile turistice, patrimoniul cultural, peisajele naturale și ospitalitatea localnicilor fac ca turismul să fie o industrie cu un potențial imens de creștere economică și de dezvoltare a comunităților. De acest lucru ne-au convins echipa proiectului „Acțiuni durabile pentru creștere economică prin turism”: oportunități și perspective de cooperare pentru dezvoltarea durabila a turismului prin promovarea potențialului turistic local si regional” și delegațiile din Polonia, România, Georgia, care s-au aflat pentru o săptămână în Ungheni, pentru a se documenta și informa despre oportunitățile de turism din regiunea Ungheni. Aceștia au oferit o serie de beneficii a acestei ramuri, recomandări pentru creșterea potențialului turistic al regiunii.
Economia locală și crearea de locuri de muncă
Turismul este un generator puternic de venituri într-o comunitate. Prin atragerea turiștilor, se creează o cerere pentru servicii de cazare, restaurante, magazine de suveniruri și alte afaceri locale. Aceasta conduce la dezvoltarea oportunității economice, stimulând creșterea întreprinderilor și generând noutăți de angajare. De exemplu, o pensiune nouă într-o comunitate mică poate crea zeci de locuri de muncă directe și indirecte, inclusiv în domenii precum ospitalitatea, transportul și serviciile turistice.
Promovarea culturii și patrimoniului local
Turismul oferă opor-tunități de promovare și protejare a culturii și a patrimoniului unei comunități. Atracțiile turistice, cum ar fi monumentele istorice, muzeele sau festivalurile tradiționale, atrag vizitatori interesați de istorie și tradiții locale. Acești vizitatori contribuie la conservarea și la promovarea patrimoniului, deoarece veniturile generează din turism pot fi valori pentru restaurarea și între culturalele monumentelor și pentru susținerea evenimentelor. Prin urmare, turismul joacă un rol important în păstrarea identității culturale și a comunității moștenirii.
Îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice
Pentru a satisface nevoile turiștilor, comunitățile trebuie să dezvolte infrastructură adecvată, cum ar fi drumuri, rețele de transport și servicii publice. De aceste investiții nu vor beneficia turiștilor, ci și comunitatea locală. De exemplu, modernizarea accesului turiștilor la un anumit obiectiv va avea în același timp beneficii și pentru rezidenți locali prin creșterea transportului și reducerea izolării. Astfel, turismul poate fi un factor determinant pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor din regiune.
Totodată, oaspeții din municipiile Cluj – Napoca (România), Iași (România), orașele Kutaisi (Georgia), (Polonia) (orașe înfrățite cu municipiul Ungheni) au semnat acorduri de colaborare. Astfel, muzeele din municipiul Ungheni, municipiul Cluj-Napoca, Municipalitatea Tskaltubo (Georgia) au semnat pentru valorificarea potențialului turistic local prin schimbul de experiență, cunoștințe și resurse în vederea dezvoltării și promovării turismului cultural. Mai exact aceștia s-au angajat să coopereze pe mai multe segmente, cum ar fi: Dezvoltarea și îmbunătățirea colecțiilor și expozițiilor muzeale prin schimbul de obiecte culturale și expoziții temporare b) Promovarea schimbului de informații și expertiză între părți pentru formarea profesională a muzeografilor și restauratorilor c) Organizarea de evenimente comune, precum expoziții itinerante, seminare, ateliere și conferințe pentru a atrage un număr mai mare de vizitatori și pentru a spori conștientizarea asupra patrimoniului cultural și istoric d) Dezvoltarea unor programe educaționale și de formare în domeniul muzeologiei și turismului cultural pentru personalul muzeelor participante e) Promovarea și facilitarea turismului intermuzeal prin crearea unor itinerarii culturale și promovarea ofertelor turistice comune.
Un alt acord este cel încheiat dintre Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria”, Școala de Arte Platice „Raisa Cojocaru”, Asociația Meșterilor Populari Clujeni, Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului” (Iași), Centrul Cultural pentru Tineret (Konin, Polonia). Părțile se angajează să coopereze la elaborarea și implementarea inițiativelor și proiectelor de interes comun prin: Valorificarea patrimoniului cultural, meșteșugurilor tradiționale și evenimentelor culturale specifice zonei în scopul atragerii turiștilor și dezvoltării economice și culturale a comunităților; Promovarea și conservarea meșteșugurilor tradiționale; Organizarea evenimentelor și atelierelor practice pentru tineri în scopul păstrării și promovării tradițiilor locale; Promovarea turismului local și regional prin dezvoltarea inițiativelor și proiectelor comune; Organizarea și participarea la târguri și expoziții turistice.
A mai fost semnat un acord de cooperare între Centrul de Informare Turistică Ungheni, Centrul de informare turistică Cluj-Napoca, Agenția de turism „WENS TOUR” (Cluj-Napoca), Asociația Turistică Ghizii României (Iași), Asociația „Dialog pentru Dezvoltare” (Iași). Părțile se angajează să coopereze la elaborarea și implementarea inițiativelor și proiectelor de interes comun prin: a) Valorificarea potențialului turistic al zonelor și creșterii vizibilității destinațiilor turistice, b) Îmbunătățirea serviciilor turistice și dezvoltare pachete turistice, c) Promovarea comună a atracțiilor turistice locale și regionale, d) Dezvoltarea programelor turistice personalizate pentru diferite categorii de turiști, e) Creșterea vizibilității destinațiilor turistice prin participarea la târguri și expoziții turistice naționale și internaționale, f) Schimb de informații și bune practice în domeniul turismului, g) Dezvoltare programe de formare și instruire pentru personalul implicat în furnizarea serviciilor turistice, h) Implementare sisteme eficiente de schimb de informații privind cererile și nevoile turiștilor și tendințele pe piață.
Proiectul „Acțiuni durabile pentru creșterea economică prin turism” este implementat de Primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu AO „Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă” și este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Primării pentru Creștere Economică.