Orice localitate are o carte de vizită. A satului Todirești, comuna cu același nume, este formația folclorică „Tudorițele”, dovedit pe data 3 iulie, când colectivul a sărbătorit trei decenii de activitate artistică, sala de spectacole de la Casa de Cultură a devenit neîncăpătoare pentru publicul numeros, dornic de frumos.
Prin intermediul acestui colectiv todireștenii păstrează viu tezaurul folcloric al localității. „Acest colectiv timp de 30 de ani a reușit să culeagă cântecele, tradițiile și obiceiurile specifice Todireștiului și să le facă cunoscute în țară și peste hotarele Republicii Moldova” ne spune Viorica Culeac, directoarea Casei de Cultură și membră a formației „Tudorițele”. Chiar și la ceas de sărbătoare membrele de la„Tudorițele” au demonstrat un vechi obicei din localitate – săpatul fântânii ca la Todirești. „Am evocat toți pașii care îi făceau străbunii noștri, atunci când decideau să sape o fântână: de la alegerea locului până la ritualul de dare în exploatare a construcției”, spune Elizaveta Mamaliga, conducătoarea ansamblului model „Tudorițele” de peste 20 de ani.
„Tudorițele” i-au avut avut oaspeți pe membrii formației „Dacii” din Todirești, Anenii Noi, și pe talentații todireşteni Ion Nazîru şi Mihai Cvasniuc, alături de Tradițional Band Chișinău.
Felicitări și urări de mari succese în continuare le-au fost adresate din partea autorităților publice locale, Dianei Dicusarî, director general Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Vadim Pîslaru, șef SRCT. Emoționant și înduioșător a fost mesajul de felicitare al domnului Andrei Tamazlîcaru, folclorist.