Tudor Babin este omul care a trăit tot timpul înconjurat de dans și dansatori, toată viața a dedicat-o promovării culturii și artei. Spune despre dans că este o pasiune care îl urmărește întotdeauna. „Chiar dacă în timpul activității mele am făcut unele pauze, totuși dansul nu m-a părăsit niciodată”, mai precizează dânsul.
Am putea afirma că în familia Babin dragostea de dans și, în general, pentru artă e genetică. Tatăl lui a fost un om al artei, a colectat folclor, a promovat dansul popular și tradițiile neamului nostru, deci fiul a mers cumva firesc pe urme, absolvind Colegiul de Arte „Elena Sârbu” din Soroca, specialitatea coreografie. Are un palmares, care include o frumoasă activitate artistică. „După ce am absolvit şcoala „Elena Sârbu” din Soroca, cu diplomă de director de club şi specializarea conducător al colectivului de dansuri populare, am fost trimis la clubul din Dănuţeni. Am înfiinţat un ansamblu la Şcoala Profesională şi am ocupat locul III pe republică. Drept mulţumire am primit cu soţia o odaie de 12 metri pătraţi la cămin. Am lucrat acolo câţiva ani şi am trecut ca repetitor în ansamblul „Struguraş” de la Palatul de Cultură. Am mai lucrat cu ansamblul „Prutenii” cu care am fost la Peterburg, Ghelenjic, Anapa. Cu „Nistrenii” am evolut la Moscova, cu „Struguraş” – în Egipt” spunea într-un interviu, semnat de Valentina Slotina, despre activitatea sa Tudor Babin. Coreograful a mai lucrat clubul „Expres”, şi „Roua Dorului” din Bumbăta – Dumitru Paladi (Nota redacției: e vorba de actualul primar al satului Bumbăta), se ocupa atunci intens de dezvoltarea culturii şi sportului. În 1994, împreună cu colectivul Şcolii de Arte din Corneşti, unde a lucrat trei ani şi studiau dansul 180 de copii. A fost nevoit ca pentru ceva timp să renunțe la dans, coreografie din cauza crizei care s-a abătut asupra Republicii Moldova. „Trebuia să-mi întreţin familia, iar salariile ştiţi cum erau, ne salvau nunţile la care cântam” afirma Tudor Babin în interviul acordat pentru ziarul „Unghiul” în anul 2018.
„Hora de la Prut” cea mai mare realizare a sa
Născut în satul Măcărești, raionul Ungheni, Tudor Babin a condus mai multe ansambluri de dans, a colectat folclor și a fost interpret la diferite evenimente. Însă, cea mai de seamă realizare a lui este ansamblul de dans popular „Hora de la Prut”, pe care l-a fondat și îl conduce până în prezent.
Inițial, ansamblul „Hora de la Prut” se numea „Veteranii Strugurașilor”, deoarece primii membrii au făcut cândva parte din renumitul ansamblu „Struguraș”, care a dus faima raionului Ungheni la nivel național și internațional. Ulterior, grupului s-au mai alăturat persoane, care nu au dansat niciodată, dar își doreau să cunoască și să însușească tainele dansului popular.
În primii trei ani de la fondarea ansamblului, Tudor Babin a lucrat fără a fi remunerat. „ A fost o activitate voluntară care îmi aducea plăcere și satisfacție sufletească”ne specifică el. Abia în septembrie 2019, grupul de dansatori și-a apărat titlul de „Colectiv model”, iar Tudor Babin a putut primi un salariu, fiind angajat oficial al Palatului de Cultură Ungheni.
La începutul anului 2021, „Hora de la Prut” a luat premiul mare la un concurs național de dansuri populare. Din peste 30 de ansambluri, unghenenii s-au clasat pe primul loc, fapt care i-au motivat să nu se oprească din ceea ce fac.
Ansamblul de dansuri populare„Hora de la Prut” este alcătuit din 21 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, care nu își planifică să renunțe nicidecum la dans. În cadrul ansamblului sunt puțini membri care au studii în domeniul coregrafiei, majoritatea dansatorilor au fost la început de cale simpli amatori.
Pe lângă activitatea de la ansamblu, Tudor Babin mai deține și o întreprindere de servicii de alimentație publică.