Un nou raport referitor la incidența globală privind cazurile depistate de tuberculoză în anul 2019 în Raionul Ungheni, scoate la iveală problemele majore cu care se confruntă sistemul de sănătate.
Și pe cât de rău ar lucra acest sistem de sănătate, pe atât de înfloritor ar fi cel judecătoresc. Căci, deși nu avem finanțe suficiente pentru a testa anual fiecare persoană aflată în grupul de risc, în schimb avem drepturi, care îi protejează pe bolnavi pentru a se eschiva de la tratamente. Nemărginit din situația creată de suferit are întreaga societate.
Tuberculoza la raport
Conform statisticii Spitalului Raional Ungheni, incidența globală a cazurilor de tuberculoză ar fi în continuă scădere, astfel, dacă în 2018 incidența era de 86 de cazuri, în 2019 a scăzut la 72. O scădere se înregistrează și la incidența cazurilor noi depistate de la 76 în 2018 la 55 în decursul anului trecut. De asemenea o descreștere avem și la numărul de copii diagnosticați cu 6 mai puțini față de 2018. Un semnal de alarmă ar trebui de ridicat la aspectul cu privire la tuberculoza cu forme distructive, care arată o creștere cu 6 cazuri, și a celor de eșec terapeutic, care a crescut cu 3, comparativ cu anul precedent, când nu a fost înregistrat nici un caz.
Potrivit șefului Spitalului Raional, Andrei Alexeev, cei mai mulți bolnavi, 44 persoane, fac parte din categoria cu vârsta aptă de muncă, 9 dintre ei fiind angajați, 49 fac parte din pătura social-vulnerabilă, 23 de bolnavi provin din grupurile de risc, 13 sunt persoane care pleacă frecvent peste hotare, 12 sunt pensionari, 2 copii, 4 care provin din focare de TBC, 12 bolnavi care suferă de alcoolism cronic și 3 care se confruntă cu boli psihice.
După numărul de cazuri înregistrate în funcție de reședința pacienților cele mai multe cazuri s-au depistat în cartierul Dănuțeni, 10 cazuri, urmat de Ungheni cu 8 cazuri, câte 6 la Pârlița și Manoilești, 5 la C.S ALFA-MED, câte 3 cazuri la Valea Mare, Petrești, Cornești și Rădenii Vechi, 2 cazuri la Semeni, Zagarancea, Costuleni, Sculeni și Cetireni și câte un sigur caz la Cioropcani, Năpădeni, Negurenii Vechi și Chirileni.
Mai puțini depistați înseamnă mai mulți necontrolați
Pe cât de îmbucurător ar părea raportul, cu atât mai gravă ar fi situația, anunță șefa Serviciului de ftiziatrie, IMSP Spitalul raional Ungheni, Emilia Dadus. Fiindcă dacă indicii arată mai puțini bolnavi, asta nu înseamnă că ei nu sunt, ei ar fi, însă nu au fost depistați. „Responsabili în acest caz se fac și medicul, și primarul, și preotul, și polițistul de sector, și asistentul social. Ei toți ar trebui să lucreze în comun, să se focuseze pe fiecare caz în parte, să vină cu soluții. Știu că vă vine greu să lucrați cu ei, mai ales că majoritatea provin din pături social-vulnerabile. Că nu au nici buletine, și poate că într-adevăr îi ajutați cu bani, dar ei îi cheltuie pe alcool, dar nu avem încotro, cu ei trebuie să lucrăm. Fiindcă de ei depinde sănătatea celor din jur”, a menționat specialista. Printre problemele expuse dânsa a mai adăugat faptul că, din punct de vedere legal, medicii sunt foarte limitați și nu-i pot impune pe bolnavi să meargă la controale, să facă analize, iar drepturile omului îi favorizează, reușind să se eschiveze de la procedurile necesare. Astfel dacă în perioada sovietică bolnavii erau internați câte 8 luni și rămâneau acolo până se tratau, acum ei nu rezistă nici o lună și se învoiesc acasă. Din lipsa resurselor financiare, acești bolnavi nu-și procură seringi, nu-și administrează tratamentul și nici nu consumă vitaminele necesare, astfel ei continuă să reprezinte un focar pentru întreaga familie și a comunității, a accentuat aceasta.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel de țară Ungheniul se află pe locul 7 după incidența globală a cazurilor de tuberculoza, iar comparativ cu vecinii noștri de peste Prut, Republica Moldova stă mult mai rău, având o incidență de 86% la 100 mii locuitori, pe când în România se înregistrează o incidență de 71% la 100 mii locuitori. Mai bine decât noi stau chiar și ucrainenii care arată o incidență de 80% la 100 mii locuitori.