Săptămâna trecută, Casa de Cultură Petrești a fost gazda unui atelier captivant de confecționare a măștilor zoomorfe. Evenimentul a reunit meșteri populari din întreg raionul Ungheni, împreună cu specialiști în domeniul culturii, într-o inițiativă de promovare a tradițiilor autentice.
Atelierul a fost organizat de Secția Cultură și Turism Ungheni, în colaborare cu centrele de meșteșuguri locale: „Ca la noi” din Petrești, „Plaiul Fagului” de la Rădenii Vechi și „Silvanus” din Mănoilești. Galina Moraru, specialistă la Secția Cultură și Turism Ungheni, a subliniat importanța acestui proiect în cadrul studiului „Jocul cu măști zoomorfe – Capra de la origini la actualitate”, care vizează conservarea și promovarea artei tradiționale de confecționare a acestor măști.
„În zilele noastre, păstrarea tradițiilor și a meșteșugurilor românești e o provocare. Este datoria noastră să le reanimăm și să le aducem în atenția oamenilor pentru a nu le pierde”, a menționat Galina Moraru.
Meșterii populari, precum Simion Bulbaș din Rădenii Vechi, Sergiu Andrușca din Mănoilești și Tatiana Ciobanu din Petrești, au împărtășit tehnici și metode tradiționale de confecționare a măștilor zoomorfe. Tudor Babin, conducătorul de dansuri populare al ansamblului „Hora de la Prut”, a prezentat pașii în ai jocului tradițional „Capra”.
Rezultatele atelierului au fost expuse în cadrul unei expoziții intitulate „Crestăturile veșniciei”, parte a simpozionului științifico-practic național „Efim Junghietu”, ediția din acest an a avut genericul „Jocurile zoomorfe – de la ritualitatea la actualitate”.