Nicolae Gurdiş, locuitor al oraşului Ungheni, săptămâna trecută a venit indignat la redacţie: „Oricum nu am unde să mă grăbesc, cu toate că aveam de gând să plec la Bălţi, la 8.30, şi mai departe, la Rezina, dar nu am reuşit, fiindcă acest tren a fost anulat, cică, din motive tehnice, dar pe cât timp nimeni de la gara interurbană n-a putut spune”. Nicolae încă mult timp s-a indignat că s-au pierdut milioane pentru a repara trenurile, unde sunt acele trenuri, însă nimeni n-a fost tras la răspundere. Iar de suferit, ca de obicei, suferă oamenii de rând, pensionarii, persoanele defavorizate, pentru că nu au bani ca să se plimbe cu ”rutierele”. Cică, au redus tot ce s-a putut, rămăsese câte trei curse la Chişinău şi Bălţi, dar au hotărât să mai ia un tren.
Iar locuitorii comunei Cioropcani, indignaţi de această hotărâre, marţea trecută au venit la primăria locală şi au rugat să fie avertizaţi toţi cei de care depinde soluţionarea chestiunii că ei au de gând să blocheze calea ferată în faţa trenului Moscova-Chişinău dacă nu vor fi „întoarse” trenurile de dimineaţă spre Bălţi şi din Bălţi. Potrivit lui Alexei Ghebos, secretar interimar al consiliului local, el aşa a şi procedat. A doua zi ar fi venit angajaţii organelor respective şi ar fi preîntâmpinat că pentru acţiuni ilegale oamenilor le pot fi aplicate amenzi în mărime de 50 u.c., adică, 1000 de lei. Cu toate acestea, oamenii s-au adunat din nou lângă primărie, au venit şi locuitori din comuna vecină Buciumeni, au fost, cică, vreo 200 de oameni, a sosit conducerea căii ferate din Ungheni şi Bălţi. Au primit şi răspunsul de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor la adresarea administraţiei locale: calea ferată aduce pierderi pe care nu au cu ce să le acopere, că, în conformitate cu statistica, din Cioropcani călătoresc numai câte şapte oameni. Interlocutorul a menţionat că aproape în fiecare dimineaţă la staţie aşteaptă trenul câte 40-50 de persoane. Biletele le cumpără în tren. Cu alte cuvinte, cei de la minister ar trebuie să se sfătuiască ce-i de făcut. Oamenii fără acest tren tot nu ştiu ce să facă. De lucru în sat nu este, cei care au avut norocul să găsească locuri de muncă în Ungheni sau Făleşti acum nu ştiu cum să se ducă, iar cei care supravieţuiesc pe seama producţiei agricole crescute de ei, în special, pensionarii, se indignează, deoarece în loc de 12 lei la tren sunt nevoiţi să cheltuiască 40 la microbuz – până la Ungheni, iar la Bălţi, unde de asemenea se duc să vândă, e şi mai scump, încearcă şi trăieşte.
Preşedinta raionului, Ludmila Guzun, e la curent cu această problemă, ştie şi despre întâlnire. Într-adevăr, pentru cei care lucrează în Ungheni este comod cu acest tren, de aceea sunt indignaţi de anularea lui şi cer, pe lângă toate, să se revină la graficul vechi de circulaţie. În acelaşi timp, conform statisticii, la Stolncieni sunt puţini pasageri. Preşedinta raionului consideră că ar trebui cel puţin pe parcursul unei săptămâni să se monitorizeze numărul de pasageri: câţi au fost, câţi au cumpărat bilete, să se ţină cont şi de timpul de plecare a trenului ca oamenilor să le fie comod.
Una dintre angajatele de la nodul de calea ferată a explicat că deciziile se iau la Chişinău şi aici, la Ungheni, nimeni nu ştie când va începe să circule trenul sau nu va fi deloc. „Dar mai bine ar circula, deoarece cu el merg, în fond, oameni simpli”, a spus interlocutoarea miloasă.