Anul școlar 2020 – 2021 începe în 14 septembrie în România, fiind luate în calcul trei scenarii – roșu, galben și verde – în funcție de situația epidemiologică, scrie ziarulnațional.md cu referire la mass-media română.
Scenariul verde
Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.
Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, Capitala se află în acest scenariu, ceea ce înseamnă că elevii din Bucureşti vor putea merge la şcoală.
Scenariul galben
Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.
În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.
Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.
Scenariul roșu
Scenariul roșu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile.
În acest caz, şcoala se închide, orele se vor face online.
„Deci anul școlar preuniversitar începe pe 14 septembrie. Majoritatea copiilor merg efectiv la școală, punem accent pe siguranța elevilor, învățământul online vine să completeze învățământul acolo unde nu se pot ține cursuri fizic. Decizia efectivă se ia pentru fiecare școală în parte, la propunerea școlii, a inspectoratului școlar și se decide cu factorii din comandamentul județean. Bucureștiul se încadrează în scenariul verde. 50 de localități se înscriu în scenariul roșu. Datele se actualizează permanent”, a spus Klaus Iohannis.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat pentru Antena 3 că programul elevilor la şcoală va fi unul normal, cu ora de curs de 45 sau 50 de minute.
Ea a mai spus că activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, precum şi unele ore de curs.
„Activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, pentru activităţile de învăţare decizia este la nivelul unităţii de învăţământ. Ei se pot organiza, de exemplu: o lecţie de muzică sau de pictură să o facă şi în aer liber”, a explicat ministrul.
În Moldova continuă discuțiile referitoare la organizarea procesului de învățământ. Sunt elaborate 7 scenarii care vor fi luate în calcul de instituțiile de învățământ.