Şcoala Roşie din Cetireni are o poveste de o importanţă istorică aparte, nu doar de nivel local. Construită în anul 1912, din cărămidă roşie, a rămas în memoria localnicilor ca un centru de educaţie şi cultură.
„Este un model de şcoală construită printre primele de către Rusia ţaristă în satele noastre. Pentru că este un monument de însemnătate locală, autorităţile ar trebui să se îngrijească de păstrarea, conservarea şi restaurarea lor. Trebuie să i se dea o anumită menire, din păcate, aceasta nu s-a întâmplat până în prezent, deci obiectul pur şi simplu se ruinează”, spune Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Ungheni.
Dânsul presupune că iniţierea procedurii de reabilitare a clădirii cu valoare istorică necesită acoperire financiară, totuşi crede că şcoala roşie ar putea fi îngrădită, instalat un panou, ce ar informa cetăţenii, dar şi vizitatorii despre acest obiect istoric. Ana Dicusar, primara satului Cetireni, zice că abia acum a fost făcut primul pas, ceea ce înseamnă că deţin expertiza tehnică a clădirii, ce le permite iniţierea procedurii de restaurare. Doar că pentru aceasta mai e nevoie şi de un proiect tehnic, deviz de cheltuieli şi surse financiare. „Cu trecerea anilor, obiectul se ruinează, ne-am consultat şi cu specialiştii în domeniu, ni s-a spus că avem nevoie de sume foarte mari pentru a iniţia procedura de restaurare. Obiectivul dat este introdus şi în planul urbanistic, şi în planul strategic de dezvoltare a localităţii”, explică primara.
Satul Teşcureni – un alt obiect istoric: Biserica „Sf. Arhanghel Mihail” a fost înălţată în anul 1779 de către văduva unui boier. Acum ea este unul din cele mai vechi obiecte de cult construite din lemn. Cu ajutorul comunităţii biserica a fost reparată prin anii 90, fiind supravegheată de muzeografii din raionul Ungheni, ceea ce nu le-a permis meşterilor să facă mari schimbări, păstrându-se valoarea ei autentică.
„Această biserică, să fi avut din start statut de însemnătate naţională, ar fi fost protejată, restaurată, însă acum, după ultimele renovări, nu putem vorbi despre un monument istoric spiritual, de nivel naţional”, spune Iucal.
Satul Floriţoaia Veche – o nouă iniţiativă: un grup de cetăţeni solicită implicarea autorităţilor raionale pentru ca în Registrul monumentelor ocrotite de stat să fie inclusă şi casa boierului Dumitru Cuţâlu. De fapt, este iniţiativa Lidiei Bolişoi, conducătoare artistică a formaţiei folclorice „Ţărăncuţele”. „Încă în anul 2012 apăruse ideea ca această casă să fie restaurată şi aici să fie deschis un centru cultural, ceea ce înseamnă un muzeu, un atelier de meşteşugari, o casă mare. Nu a fost să fie, căci nu s-au găsit finanţatori pentru a aplica ideea în practică”, spune iniţiatoarea.
Vasile Iucal chiar este curios să vadă această casă, unde se spune că a fost cândva grădiniţă, apoi şcoală primară, iar acum, ca şi „şcoala roşie”, se ruinează.
„Desigur, toţi mizează pe proiecte finanţate din exterior, doar că investitorii străini foarte puţin doresc să sponsorizeze restaurarea sau reabilitarea clădirilor cu valoare istorică. În acelaşi timp monumentele noastre arată tot mai rău”, adaugă Iucal.
Am ales aceste trei obiecte istorice dintr-un simplu motiv. Autorităţile raionale, la capitolul crearea şi reabilitarea obiectelor turistice pentru primul semestru al acestui an, au raportat următoarele: „A fost oferită consultanţă administraţiei publice locale din Cetireni, Teşcureni şi Floriţoaia Veche privind procedura legală de restaurare sau reabilitare a monumentelor istorice. S-a solicitat Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor introducerea casei boierului Dumitru Cuţâlu din Floriţoaia Veche în Registrul monumentelor ocrotite de stat”. Despre susţinerea financiară – nici un cuvânt.