De Zilele orașului Ungheni, la finele lunii august, Centrul de Informare Turistică va fi inaugurat oficial. Care va fi menirea sa, cu ce se va ocupa, ce pregătește pentru potențialii turiști? La aceste, precum și la alte întrebări, răspunde Oxana Ciobanu, coordonatoarea Centrului de Informare Turistică Ungheni.
Doamnă Ciobanu, în scurt timp, municipiul Ungheni va avea o instituție funcțională care, dacă e să judecăm după numele său, va informa populația despre ofertele turistice și va promova municipiul și regiunea Ungheni.
Așa este. Centrul va oferi servicii de informare privind obiectivele turistice din regiune, diverse trasee turistice pentru potențialii turiști și vizitatori ai Ungheniului. Aici, la Centru, oamenii vor putea să se informeze despre locurile de cazare, despre localurile unde pot să ia masa. Deci, vom oferi toată informația necesară pentru cei ce vor să vină să viziteze Ungheniul și să rămână aici pentru o perioadă mai mare. Pregătim de asemenea și informații privind turismul transfrontalier.
Ne spuneți mai concret ce înseamnă turism transfrontalier?
Ne-am gândit că, din moment ce omul vine la Ungheni, ar fi bine să îi propunem să rămână peste noapte, ca a doua zi să viziteze Iașul, un centru istoric și cultural important, situat la doar câțiva kilometri de Ungheni. Sigur că ne gândim și la alte oferte turistice, ca să putem satisface orice solicitare. Cineva își dorește turism religios – și atunci vom veni cu informații privind bisericile din Ungheni, cele vechi, cu o istorie interesantă. Pe altcineva îl interesează turismul industrial – sigur că îi vom propune cu totul alt traseu și alte informații. Vom avea oferte turistice de o zi, de două zile și așa mai departe. Avem în plan și realizarea unor oferte culturale.
Ce informații vor conține aceste oferte culturale?
Se știe că la Ungheni au loc diverse festivaluri, devenite deja tradiționale, au loc evenimente culturale importante, Zilele orașului… Cu siguranță, ar putea veni la Ungheni în aceste zile iubitorii de cultură și artă din orice colț al Republicii Moldova și chiar de peste hotare. E necesar doar să aibă informații suficiente despre acestea.
Ați stabilit deja legături cu muzeele din regiune?
La momentul de față, avem încheiate acorduri de colaborare cu câteva muzee din orașele înfrățite cu Ungheniul, cu centre de informare turistică și centre de meșteșugărit de acolo. Este vorba de Cluj-Napoca și Iași, de Konin din Polonia și Tskaltubo din Georgia. Urmează să încheiem astfel de acorduri și cu alte instituții similare din celelalte orașe înfrățite. Vom stabili neapărat și parteneriate cu muzeele din regiune.
Cum veți promova obiectivele turistice din regiune, pentru că, trebuie să recunoaștem, în acest domeniu mai este de lucru.
În prezent, se lucrează asupra unui site specializat. Aici cei interesați vor găsi toate informațiile ce țin de regiunea Ungheni, inclusiv despre obiectivele turistice. Vor fi incluse și ofertele turistice. Trebuie să se înțeleagă că Centrul de Informare Turistică nu va fi un concurent pentru agențiile turistice, ci un ajutor. Deosebirea că e agențiile turistice vând pachete turistice, care includ biletele de deplasare, cazarea, asigurarea medicală etc. Ofertele Centrului de Informare Turistică sunt pur informative, menite să ajute potențialii turiști să cunoască mai bine Ungheniul și împrejurimile sale.
Dacă v-ar întreba azi cineva de ce merită de vizitat Ungheniul, ce i-ați zice?
Merită, pentru că avem edificii importante ce reprezintă patrimoniul nostru istoric. Este vorba de Gara Internațională, cel mai vechi edificiu din Ungheni. Este vorba de cele două biserici importante: „Sf. Alexandru Nevski”, construită după proiectul arhitectului cu origini italiene, Alexandru Bernardazzi, și „Sf. Irh. Nicolae”, ctitorită de prințul Constantin Moruzi. La Ungheni, potențialii turiști pot admira cele 80 de sculpturi, amplasate în parcuri și scuaruri. Piața independenței și Parcul „Micul Cluj” sunt alte puncte de reper, care merită să fie vizitate. Sau Muzeul de Istorie și Etnografie, care este cea mai veche instituție muzeistică din centrul Republicii Moldova și care are peste 10 mii de exponate. La Ungheni, fără îndoială, oricine se va simți bine și în siguranță.