Cititorii ziarului „Unghiul” se plâng în permanență că au probleme legate de alimentarea cu apă.
Astfel, locuitorii celui mai mare sat din raionul Ungheni, Pârlița, întreabă încă o dată când problema aprovizionării cu apă va fi rezolvată în sfârșit. Putem doar menționa că, judecând după publicațiile din ziar, acolo apeductul se construiește de vreo 18 ani. Este greu de imaginat câte s-ar fi putut face pentru acest sat dacă banii îngropați în pământ de-a lungul timpului ar fi fost utilizați pentru lucruri bune.
Acum, localitatea este aprovizionată cu apă din fântâni arteziene, iar problemele apar destul de des. De această dată, mai mult de o săptămână, locuitorii unei părți a satului numită „molodiojka” stau fără apă. Despre acest lucru vorbim cu primarul comunei Pârlița, Stanislav Babuțac.
Aflăm că anul trecut a fost luată decizia de a furniza apă două zile pe săptămână în fiecare din cele trei părți ale satului. Cel puțin atunci când Stanislav Babuțac a venit la conducerea primăriei, situația era de așa natură și dânsul a considerat-o inacceptabilă. Trebuie să facem o remarcă: potrivit interlocutorului, dacă în alte primării obiectivele strategice de aprovizionare a sătenilor cu apă – fântânile arteziene și turnurile de apă – au fost luate la balanță, aici au devenit cote patrimoniale. Însă o fântână, cumpărând de la oameni aceste cote, a achiziționat-o SRL „Crisalin” care aproviziona o parte din sat cu apă, iar o altă parte – una dintre întreprinderile locale.
Tot atunci s-a decis să solicite ca „molodiojka” să fie aprovizionată din altă fântână. Primăria a achiziționat furtunurile lipsă, a săpat în locul necesar și s-a dat apă. Au adunat oameni și le-au propus: ca să nu ridice tariful, să aleagă câte un responsabili pe fiecare stradă. Dar după un timp, pe una dintre ele, indicatorii contorului comun n-au coincis cu datele tuturor contoarelor, de aceea livrarea apei a fost sistată.
În general, lucrul bun se face încet. Poate ar trebuie din nou să racordeze cartierul „molodiojka” la SRL „Crisalin”? Deja ea nu mai dorește, echipamentul este vechi, trebuie să pompeze la o distanță mare, e costisitor și atunci s-a decis să colecteze câte 50 de lei și să plătească datoriile. Fie, bani pot fi adunați, dar trebuie să găsești cauza acestei scurgeri. Vor mai vedea vreo două săptămâni, dacă din nou indicațiile contoarelor de apă nu vor coincide, atunci vor căuta.
Cristofor Timuță, directorul SRL „Crisalin”, spune că săptămâna trecută a fost în faimoasa „molodiojcă” și a promis să le ajute locuitorilor acelei părți a satului, deși el nu ar mai avea nicio legătură.
Ce-i cu vechiul-noul apeduct? Potrivit primarului, proiectul la etapa trei de construcție a fost depus pentru efectuarea expertizei. S-a dovedit că nu ajung niște documente cu care le-a ajutat întreprinderea care anterior s-a ocupat de construirea apeductului. După expertiză proiectul va fi transmis la Fondul Ecologic și primarul speră că chestiunea va fi soluționată și li se vor repartiza pe acest an 3,6 milioane de lei pentru a mișca lucrurile din punctul mort.
Dar pentru aceasta ar mai trebui să se urnească din punctul mort lucrurile în ce privește formarea Guvernului, pentru care trebuie de trecut mai multe puncte asemănătoare.