A trecut mai bine de o lună de când Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a luat decizia tratării bolnavilor de COVID-19 cu forme ușoare la domiciliu. Potrivit surselor oficiale din cadrul instituției, până la data de 8 mai au fost plasați în tratament la domiciliu peste 990 de bolnavi. Totodată în aceeași perioadă ministerul mai anunța că prelevarea probelor de la pacienții respectivi se va face de la domiciliu, de către medicul de familie.
Ghenadie Mitriuc, preșe-dintele celulei de monitorizare permanentă a evoluției infecției COVID-19, ne-a confirmat că astfel de pacienți avem și în raionul Ungheni, însă nu ne-a putut dezvălui numărul și localitățile din care provin aceștia, întrucât divulgarea informației ar contraveni regulamentului.
O descriere mai amănun-țită, referitor la subiectul dat ne-a oferit Tatiana Lazar, vice-președinta raionului, responsabilă pe domeniul social, în care se include și domeniul sănătății.
„Până la moment, avem puțini pacienți care se tratează la domiciliu. Dat fiind faptul că și numărul de bolnavi confirmați a fost mai mic, iar spitalul a putut face față. Pe viitor însă dacă numărul va crește, vom fi nevoiți să implicăm și medicina primară. În acest sens se lucrează. La sfârșitul lunii aprilie a avut loc un seminar de formare pentru toți medicii de familie. Iar șefa Centrului de Sănătate Ungheni, Lilia Scurtu, ea fiind răspunzător metodologic, urmează să vină cu un set de recomandări, care vor însuma totalitatea ordinelor primite de la minister”, explică Tatiana Lazar.
De menționat ar fi faptul că și la acest moment o mare povară cade pe umărul medicilor de familie și al asistentelor, care monitorizează persoanele cu statut de contact, volumul de muncă al acestora fiind în continuă creștere.
Cât despre tratamentul la domiciliu, vicepreședinta aduce lămuriri despre întreg procesul.
„Pacienții, care se tratează la domiciliu, sunt cei care se simt bine, li s-a prescris un tratament mai simplu și îl pot administra singuri. Una din condițiile principale ale tratamentului la domiciliu reprezintă autoizolarea de membrii familiei. Dacă ei nu dispun de așa condiții, rămân să urmeze tratamentul în spital. Pe perioada tratamentului, timp de 14 zile, starea lor este monitorizată de medicul de familie, atât la telefon cât și prin vizite la domiciliu”, menționează aceasta.
Referitor la prelevarea probelor, aceeași sursă comunică că prima probă, cea care de fapt și confirmă statutul de infectat, este prelevată la spital sau la Unitatea de Primiri Urgențe, medicul de familie nefiind implicat. După stabilirea stării pacientului, dacă se decide tratamentul la domiciliu, după 14 zile, dacă starea bolnavului se ameliorează și se decide testarea repetată, atunci acea probă va fi efectuată de către una din cele 2 echipele mobile formate la nivel de raion și care aparțin Centrului de Sănătate Ungheni. Până la momentul actual, nici un pacient din cei care se tratează la domiciliu încă nu a fost supus analizei repetate, mai menționează sursa.
Despre normele care ar diminua riscul contaminării în procesul de prelevare a probelor, dar și al vizitelor la domiciliu, despre siguranța echipamentelor, dar mai ales de dotarea instituțiilor medicale primare, detalii cu privire la suportul oferit de minister pentru instituțiile de medicină primară, am încercat să discutăm cu Lilia Scurtu, șefa Centrului de Sănătate Ungheni, cea care, de altfel, este și responsabilă de aceste sarcini. După mai multe apeluri insistente timp de două săptămâni și adresare personală, aceasta a refuzat să vorbească, atât la moment, cât și în timpul apropiat, recomandându-ne să revenim după redresarea situației, adică ”la sfântul așteaptă”.