Și în acest an iarna i-a prins cu vechile probleme. Locuitorii cartierului Ungheni-Deal au ajuns la capătul răbdării și al speranțelor. Noul traseu care ar fi trebuit să le asigure transportul public pe o bună parte din străzi a rămas suspendat. Deși pe aceasta problemă s-a discutat câțiva ani la rând, iar în vara trecută primăria a investit în reparația străzilor în variantă albă, acolo pe unde urma să circule ruta numărul 4, stațiile au rămas pustii, iar transportul public nu mai urcă acel deal spre cartier, despre care se spune că ar fi unul periculos.
La 20 octombrie, prin decizia Consiliului Municipal a fost modificat traseul după cum urmează: pe pe str. G. Coșbuc – str. Căpriana – str. Viilor – cotitură la stânga la colţul lotului casei nr. 19A – cotitură la stânga pe str. Deleşti – str. Aurel Vlaicu – str. Cuza Vodă – str. Căpriana – str. G. Coșbuc. După 3 luni de zile nu numai că microbuzele nu au mai apucat să circule pe noul traseu, dar ele nici măcar pe cel vechi nu mai ajung. În condițiile, care sunt la moment, șoferii rutei se opresc la prima stație și își așteaptă acolo pasagerii, refuzând să mai urce panta pentru a ajunge pe străzile care sunt incluse în traseu.
Potrivit Veronicăi Rudi, lidera Grupului de inițiativă din cartierul respectiv, oamenii s-au săturat deja de promisiuni deșarte. Nimeni nu-i ascultă și nu-i bagă în seamă. Este absurd ca un cartier periferic să fie nevoit să se adune la o singură stație în condițiile în care panta respectivă nu este așa periculoasă cum s-ar spune. „De câteva ori chiar ni s-a spus că ar trebui să fim mulțumiți că măcar vine transportul până în vale, căci mai demult nici măcar până acolo nu ajungea și oamenii veneau pe jos până în oraș și nu se mai plângeau așa cum o facem noi. Este absurd în ce lume trăim. Până și la sate condițiile sunt mai bune”, s-a plâns lidera. Tot de la dânsa am mai aflat că oamenii din cartier ar fi contribuit și cu bani pentru amenajarea stațiilor de pe noul traseu, dar din câte auzise ea, de fapt primăria ar fi făcut acele stații, iar acum locuitori ar fi mințiți de persoana care a colectat banii că aceștia s-ar fi cheltuit pentru prânzul oferit lucrătorilor pe durata construcțiilor.
Referitor la ambele probleme am discutat cu Cristofor Codreanu, viceprimarul municipiului, care ne-a confirmat că, deși decizia modificării traseului a fost aprobată la penultima sedință a consiliului, nici firma care asigură transportul public și nici primăria nu-și pot asuma riscul ca microbuzele să circule pe noul traseu în condiții nefavorabile. Dânsul a precizat că imediat ce vremea va permite, acestea vor circula pe traseul stabilit. Referitor la contribuția locuitorilor, viceprimarul ne-a comunicat că toate cheltuielile pentru lucrări au fost acoperite de către primărie, iar acei bani colectați de la oameni ar trebui să fie întorși locuitorilor. Alte detalii despre cum au fi fost ei cheltuiți dânsul nu cunoaște, iar dacă ar fi adevărat că cineva ar fi gătit prânzul pentru lucrători, așa ceva nu era necesar, deoarece firma respectivă a fost angajată de primărie fără a se stabili astfel de condiții.
Totuși situația rămâne incertă și fără un răspuns clar. Ce se va întâmpla cu noul traseu de fiecare dată când va ninge sau va ploua? Și cât de periculoasă poate fi acea panta, astfel încât să sisteze noul traseu în care s-a investit o sumă considerabilă? Am încercat să aflăm și dacă firma de transport SRL „Rincor-Prim” ar avea ceva avantaje economice de pe urma acestei stopări, însă directorul ei, Ion Adam, a refuzat să vorbească cu noi.