Sâmbătă, 28 septembrie, ungheneni și oaspeți veniți de peste Prut au savurat din plin de splendoarea toamnei, asistând la festivalul recoltei, vinului și tradițiilor populare „Ungheni-Fest”, desfășurat în inima municipiului Ungheni. La eveniment au participat 26 de primării din raion și 15 vinării, care au pus în valoare roadele toamnei, tradițiilor populare și arta gastronomică specifică localităților participante la festival.
Casele mari, frumos împodobite cu prosoape, covoare și obiecte de artizanat în care a răsunat muzica și voia bună, au fost vizitate de oaspeți și trecători. Bucatele gustoase și vinurile au fost degustate, savurate și apreciate la justa lor valoare.
„Primăria comunei Negurenii Vechi a dat curs invitației la acest festival pentru a ne face cunoscuți și a împărtăși cu cei veniți la eveniment tot ce avem mai bun. Ne-am prezentat cu bucate tradiționale, cum ar fi sarmale și babă neagră ca la Zazulenii Vechi, colțunași cu brânză de vaci și caș dulce ca la Coșeni. Am dat la teasc chiar aici și am servit lumea cu must. Astfel de evenimente sunt binevenite căci prin ele ne promovăm comuna, ne promovăm tradițiile și obiceiurile. Toamna este și anotimpul strânsului roadei și tocmai e timpul când sătenii noștri recoltează ce au semănat primăvara. Chiar dacă anul a fost cam secetos ei se bucură de cele obținute pentru a avea cu ce viețui la iarnă”, a specificat Galina Uscatu, primărița comunei Negurenii Vechi.
„Sunt mândru că 26 de primării au dat curs invitației Consiliului Raional Ungheni pentru a participa la acest festival care ne reprezintă pe noi moldovenii, pe noi unghenenii. Fiecare primărie ne-a uimit în felul său prin tradiții și valori și că suntem deosebiți ca nație, ca popor”, a menționat Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni.
Sărbătoarea i-a impresionat mult pe oaspeții din România, care au admirat cele expuse, au savurat din bucatele tradițională din Orășelul Gastronomic, vinurile alese din Cartierul Vinurilor și de fructele și legumele din Aleea Produselor Agricole.
„Acest eveniment este unul important pentru cei care iubesc cu adevărat obiceiurile și tradițiile din străbuni. Bucuria participării la acest eveniment este dublată și de înfrățirea localității noastre de peste Prut cu primăria Valea Mare, care speră la o colaborare strânsă pe viitor. M-a impresionat ospitalitatea și simțul umorului oamenilor de aici prin cântecul „Bun e vinul și gustos când îl beai cu-n om frumos, când îl beai c-un om urât, îți râmâne vinu-n gât”. Sincer vă mărturisesc că aici am văzut doar oameni frumoși”, a remarcat, Ion Herbil, primarul comunei Rona de Jos, județul Maramureș. Pentru buna organizare a evenimentului conducerea raionului a adus mulțumiri organizatorilor, primarilor, agenților economici, partenerilor și sponsorilor pe care i-a menționat cu diplome de gratitudine.
Cu un program artistic au venit și colectivele folclorice din raion care au adus în scenă cântece și dansuri ce au încântat publicul prezent la festival. Evenimentul a fost încununat cu evoluarea interpretelor Zinaida Bolboceanu și Felicia Dunaf.