În ziua a treia a lui Cireșar la Costuleni a avut loc în premieră primul târg expozițional local cu genericul „Tradiție și Creativitate”. Acesta a avut scopul de a promova abilitățile creative ale femeilor și tradițiile autohtone. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Clubului Femeilor Active cu Idei din Costuleni, grup de inițiativă locală constituit pe lângă Asociația Băștinașilor din Costuleni „Cu drag pentru Acasă”.
Oportunitatea de a învăța diverse lucruri, dar și de a reveni la tradițiile locale
În cadrul târgului au fost expuse produse și articole de artizanat confecționate de către participantele Clubului Femeilor Active cu Idei, dar și bucate tradiționale, cu posibilitatea de a fi procurate. Organizarea acestui eveniment se datorează dorinței femeilor active din Costuleni de reînvia tradițiile locale, de a aduna oamenii pe o platformă comună de comunicare și socializare. Tatiana Clopot, directoarea executivă a Asociației de Băștinași din Costuleni „Cu drag pentru Acasă”, ne-a povestit că acest târg este parte a proiectului „Educație despre Cultură”, proiect care vine să abiliteze fetele și femeile din satul Costuleni prin activități de educație non-formală. „În cadrul acestui proiect, alături de colegele din echipa de proiect am încercat să aducem în fața tuturor femeilor și fetelor din satul Costuleni oportunitatea de a învăța diverse lucruri, dar și de a reveni la tradițiile locale, tradiții care sunt într-adevăr frumoase. Respectiv, prin activitatea dată am vrut să arătăm tuturor că tradițiile pot deveni și moderne. Clubul nostru întrunește 15 participante și le mulțumesc lor, dar și autorităților publice locale pentru sprijin”, a mai declarat Tatiana Clopot.
Am fost o echipă care am lucrat, am colaborat, am comunicat
Târgul expozițional local „Tradiție și creativitate” a fost posibil datorită strânsei colaborări dintre membrele Clubului Femeilor Active cu Idei și autoritățile publice locale. Astfel, am discutat cu Eudochia Goian, membră a clubului și consilieră în cadrul Consiliului Local Costuleni. Aceasta a împărtășit cu noi impresiile din urma târgului expozițional: „Am avut niște trăiri foarte frumoase pentru că pe expresia doamnelor care au participat în cadrul acestui proiect și a activității noastre am văzut mulțumire, în ochii lor am văzut o expresie fericită. Doamnele s-au implicat foarte activ în pregătirea acestei activități, au fost receptive, au fost creative și totodată foarte bune gospodine. Au venit cu idei, s-au implicat, de fapt, am fost o echipă care am lucrat, am colaborat, am comunicat. A fost o sărbătoare de suflet de fapt, unde am îmbinat utilul cu plăcutul”, a specificat Eudochia Goian.
La eveniment am cunoscut-o și pe Elena Vrabie, care în cadrul proiectului și-a țesut o ie. Dânsa ne-a povestit mai multe detalii despre acest proces: „Este o ie brodată de mine, la început cineva mi-a croit-o, eu am făcut în rest toate lucrările. Am participat la o instruire unde o doamnă ne-a instruit cum se confecționează un astfel de atribut vestimentar. La început mi-a fost greu pentru că nu cunoșteam toate denumirile, iar mai apoi le-am învățat. Tot ce vedeți este făcut de mânuța mea: și încrețul, și păvuța, și râurile, și burta vacii chiar și încheietura – este tot făcut cu mânuța. Este o ie frumoasă, mi-am ales singură culorile și am să o port cu plăcere.”
O altă membră a Clubului Femeilor Active din Costuleni, Aliona Dandara, ne-a vorbit despre dorința femeilor din localitate de a se implica în activitățile proiectului: „Chiar de la începutul inițierii proiectului, în cadrul ședințelor femeile au devenit active, iar pe parcursul derulării proiectului ele au devenit și mai active. Ele au venit cu diferite inițiative, precum și cu idei. S-au implicat foarte activ”, a specificat Aliona Dandara.
Despre proiectul „Educație despre Cultură”
Această activitate este parte a proiectului E(ducație) despre Cultură implementat de către Asociația Băștinașilor din Costuleni CU DRAG pentru ACASĂ și realizat cu suportul AO Centrul Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD), în cadrul Proiectului EVA „Promovarea Egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat e UN Women în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).