Pandemia provocată de coronavirus a determinat autoritățile să suspende activitatea instituțiilor de învățământ din republică. Astfel, pedagogii și elevii au fost nevoiți să intervină cu condiții noi, precum învățământul online. Practic în situația creată, anul de studii s-a încheiat, fără examenele de BAC.
Educație online este o resursă educațională, care oferă elevilor și cadrelor didactice oportunitatea de a accesa o multitudine de lecții, prezentări, sarcini interactive și motivante pentru fiecare disciplină școlară. Elevii învață în temei independent, în ritmul lor, în locul pe care ei îl aleg.
În realitate, s-au întâlnit la început dar și pe parcurs un șir de dificultăți: conexiunea rea la internet, neînțelegerea anumitor teme, timp limitat, puțin timp de a transmite sarcinile realizate din cauza volumului ș.a. Mulți elevi doreau să se pregătească de examene în mod individual, în liniște. Deasemenea, o parte văd mai bine însușirea pe băncile școlii.
Orice elev când se află pe băncile școlii este mai concentrat din toate punctele de vedere. Se pot consulta cu profesorii, elev cu elev, însă online sunt lipsiți de comunicare. Cel mai grav lipsește încărcătura emoțională a expresivității personale a elevului.
În linii mari societatea moldovenească, cât și autoritățile, respectiv, nu sunt pregătite pentru învățământul online, deoarece lipsește grăuntele de conștiinciozitate și responsabilitate în învățământ. Doar până la pandemie, nimeni nu s-a gândit la un astfel de învățământ, că poate fi strict necesar. La Ministerul Educației se discuta despre ce fel de istorie să se studieze, despre manuale cu plumb…numai despre situații neprevăzute, doar virusul era deja cunoscut.
În continuare voi încerca să determin unele specificări pentru R. Moldova a învățământului online:
- un stat cu o mare parte din părinți plecați peste hotare, alții în drum spre casă cu venituri mici sau deloc, nu pot asigura pentru copiii lor un astfel de învățământ.
- nu toți profesorii peste noapte pot să mânuiască la nivel o programă școlară online.
- deasemenea, nu toți părinții aflați acasă îi pot ajuta pe copiii lor în pregătirea temelor respective din punct de vedere profesional.
- în afară de acestea, funcționarii sistemului preferă cel mai mult să analizeze situația în cifre și procente la general, fără a analiza situații real-concrete.
Parțial mă voi referi și la aspectul didactic al învățământului online: - efectul instruirii depinde în mare măsură de motivațiile elevului, pentru a participa la cursurile respective.
- se observă reducerea capacității de exprimare verbală a elevului, de prezentare a argumentelor și contraargumentelor.
- mai multă presiune se pune pe elev, care este obligat să rezolve testul de unul singur.
- divizarea tradițională a procesului instructiv, în forme de lecții, seminare, lucru independent se schimbă cu un sistem instructiv, bazat pe obiecte informaționale.
- scade eficiența testărilor și posibilitatea notării adecvate.
- distanțarea socială afectează relațiile între copii, devin tot mai dependenți de tehnologiile informaționale, devin tot mai mult străini sufletește și nu numai.
Autoritățile publice din Moldova au întreprins un astfel de învățământ din cauza pandemiei, practicat pentru prima dată în domeniu. Urmează să învățăm cu toții lecția pandemiei – să fim mai vigilenți, mai pregătiți, mai uniți. Cei de la guvernare mai mult să aplice soluții adecvate cetățeanului contrar unor restricții denaturate. Să guverneze cu gândul și fapta generația tânără, mai puțin despre avere și putere.