Creșterea temperaturilor asociată verii devine un pericol mai mare de producerea toxiinfecției alimentare. Această perioadă creează condiții ideale de dezvoltare și înmulțire a germenilor, care cauzează toxiinfecții. Riscul acestor creșteri este între 4 și 60 de grade Celsius.
Pentru a afla cum putem evita aceste infecții am contactat-o pe șefa secției de boli contagioase a Spitalului Raional Ungheni, Aurelia Șerbul.
Dânsa a menționat că în primul rând trebuie respectată igiena personală și anume spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de a prepara hrana, aceasta ajută la scăparea infecțiilor intestinale vara, iar iarna de gripă și infecții respiratorii. Specialista a mai remarcat că dacă nu doriți să mâncați acasă e important să țineți cont de a vă alimenta doar în localuri acreditate. „Să nu procurați alimente pregătite în condiții de casă, căci nu puteți fi siguri dacă s-au respectat regulile de păstrare a produselor. În general dacă vă faceți cumpărăturile la piață, atunci să procurați doar de la producători autorizați și numai dacă sunt păstrate în siguranță, mă refer la frigider și nici într-un caz de la persoanele care vând produsele alimentare de la sol. O regulă foarte importantă este de a nu uita să controlați termenul de valabilitate al acestora”, a specificat Aurelia Șerbul.
Am dorit să aflăm și părerea unor cetățeni. Iată ce au afirmat aceștia. Ecaterina Tuchilat, Ungheni: „Ignorarea regulilor legate de alimentarea în siguranță poate deveni un adevărat dezastru. Din această cauză consider că e importantă depozitarea hranei preparate termic în frigider și anume în mai puțin de 1 – 2 ore din momentul preparării, pentru a evita dezvoltarea bacteriilor”. Sergiu, Florițoaia Veche: „ Cred că pentru a evita infecțiile alimentare e important de respectat regulile igienice și să avem grijă ce cumpărăm, în special, cum arată carnea pe care dorim să o procurăm”.
Specialiștii spun că efectele toxiinfecției alimentare se pot face simțite de la câteva ore până la câteva zile şi includ dureri de cap, stări de vomă, amețeli, crampe stomacale, diaree sau febră. Iată câteva sfaturi care ni le recomandă aceștia pentru a evita contaminarea hranei pe care o consumăm: fructele şi legumele trebuie spălate, evitând contactul acestora cu carnea crudă, carnea se păstrează în frigider la o temperatură scăzută, până în momentul în care se prepară, aceasta urmează a fi gătită la temperaturi ridicate pentru a ne asigura că bacteriile care ne pot face rău au fost neutralizate, trebuie de folosit containere mai mici în care să fie depozitată hrana preparată, astfel, bacteriile nu vor avea posibilitatea de a se dezvolta din cauza temperaturii scăzute din frigider.