Maria s-a născut cu 20 de ani în urmă în România, unde mama ei plecase în ospeţie.
Mai apoi fetiţa s-a dus la şcoală, a învăţat, iar când a venit vremea să-şi perfecteze buletinul de identitate, s-a aflat că nu are certificat de naştere eliberat de organul local şi ar fi fost sfătuită să plece la consulatul României şi să perfecteze paşaportul, dar nu are bani, fiindcă mama care ar trebui să-i ajute nu mai este în viaţă, iar fata trăieşte cu bunica şi bunelul într-un sat mic. Povestea nepoatei sale am aflat-o de la femeia în vârstă care, într-adevăr, nu ştie ce să facă, deoarece ea şi soţul, având nişte pensii mizerabile, nu au bani pentru a pleca în România şi a perfecta documentele.
Ce să facă? Telefonăm la Oficiul Stare Civilă, poate trebuie mai întâi să se adreseze acolo? Potrivit şefei adjuncte a oficiului, Valentina Hlopeţchi, trebuie să se adreseze la Secţia Evidenţă şi Documentare a Populaţiei Ungheni şi să perfecteze buletinul de identitate. Totodată, va trebui să prezinte actele unuia dintre părinţi sau ale tutorelui, despre acest lucru ar putea afla mai amănunţit direct în secţie.
Veaceslav Hlopeţchi, şeful Secţiei Evidenţă şi Documentare a Populaţiei Ungheni, a menţionat că oamenii trebuie să se adreseze în secţie, deoarece e foarte greu să se dea un răspuns univoc, fiindcă în asemenea cazuri sunt numeroase nuanţe – cetăţenia cărei ţări o aveau părinţii, au sau nu certificat de naştere, de căsătorie, certificat de deces al mamei, cu atât mai mult cu cât fata în mod automat a fost recunoscută drept cetăţeancă a României, fiindcă s-a născut acolo şi nu s-a legalizat până la 18 ani. În asemenea cazuri, totul se rezolvă, dar trebuie să se facă în baza documentelor şi a legii.
Apare întrebarea, cine n-a fost atent, cine nu a dat un sfat, iar acum totul trebuie să corespundă legii, aşa că a mai rămas să fie scoasă fata din ţară, ca cetăţeancă a statului limitrof care locuieşte aici ilegal de atâţia ani.