Mulți locatari ai casei nr. 7 de pe strada Ion Creangă din Ungheni sunt îngrijorați de ce se va întâmpla cu locuințele lor. Fostul cămin al fabricii de conserve, potrivit locatarilor, este avariat, în plus, se transformă treptat într-un refugiu pentru dependenții de droguri, ei spun că aici par a le injecta chiar pe coridoare. Unii locatari și-au instalat singuri sisteme de apă și canalizare, dar în temei folosesc baia comună. „Mulți oameni au balcoane care se clatină. Aproape în fiecare cameră este o butelie de gaz, într-o zi vom ajunge cu toții la primul etaj. Ai cui suntem? Cine poate ajuta să îmbunătățim cumva situația?”, întreabă unul dintre interlocutori.
Bate și ți se va deschide
Pot deja presupune că vom vorbi despre crearea unei asociații de proprietari de locuințe privatizate (APLP) și doar în acest caz de un ajutor din partea primăriei. Apropo, președintele uneia dintre APLP, Elena Savciuc, a explicat că în acest cămin exista o asociație din care mai făcea parte căminul de pe strada Bernardazzi, dar ea de mult nu mai este. Ce-i drept, APLP condusă de ea, în caz de necesitate, eliberează certificate locatarilor acelui cămin.
În ceea ce privește consumatorii de droguri, șeful sectorului de poliție nr. 1 din Ungheni, Oleg Iurii, a declarat că atât timp cât nu există adresări, polițiștii nu vor merge cu controale, cu toate acestea, aici au fost intentate două dosare penale legate de păstrarea substanțelor narcotice. În același timp, dacă, într-adevăr, cineva de acolo consumă droguri, atunci este necesar să informeze despre asta. Dacă oamenii nu doresc, se tem de neplăceri, interlocutorul sugerează să îl contacteze direct.
Asociație – altă cale nu există
Primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, a menționat că problema acestei case nu este nouă, este problema tuturor caselor în care locuințele au fost privatizate. Desigur, situația de aici este mai complicată, deoarece casa este într-o stare foarte proastă, iar mulți dintre locatari, probabil, sunt peste hotare. „Locatarii acestei case ar trebui să realizeze că aceasta este proprietatea lor, dacă au nevoie de ea, dacă vor să o repare, dacă vor să o transmită cuiva mai târziu, să o lase ca moștenire, să o doneze, să o vândă, atunci ar trebui să facă ordine în casa lor. Pentru aceasta, ar trebui creat un grup de inițiativă – în fiecare casă există oameni care înțeleg bine situația. Când un om e singur, îi vine greu să vorbească cu ceilalți, dar împreună este mai ușor să convingi oamenii.
Deocamdată, să se creeze un consiliu de bloc, când vedem că acesta este, că are intenții serioase, îi vom ajuta pe cât e posibil. Când nu avem cu cine vorbi, când toată lumea este supărată, toți strigă că nu au bani și așa mai departe, atunci conversația eșuează. Atunci când există o inițiativă, când nu este nevoie să convingem oamenii că aceasta este proprietatea lor și trebuie să facă ordine, putem să dăm un sfat și să ajutăm”.
Deocamdată, există un singur sfat – să se creeze o asociație și să se elaboreze un plan de lucru concret. Numai în acest caz, primăria va putea ajuta, în limitele a 20% din suma necesară. Iar faptul că toți trag apă și canalizare, o fac pentru că nu este un stăpân în casă, spune primarul. Autorul acestor rânduri își exprimă îndoielile că că e puțin probabil să fie. În același timp, într-un cămin e mai mult de lucru. Interlocutorul menționează că poate e mai simplu, deoarece acolo sunt mai mulți locatari. Principalul lucru este ca oamenii să dorească și atunci când apelează la primărie, cu siguranță vor fi susținuți. „Una e când oamenii ascultă, dar nu aud și spun numai că nu ne-aţi dat nimic. Noi nici nu trebuie să le dăm. Înainte cum era? Înainte apartamentele erau de stat. Întoarceți apartamentele statului şi atunci veți avea tot dreptul să întrebați de ce locuința este într-o astfel de stare. Atunci statul trebuia să repare locuințele, iar locatarii vor trebui să plătească chiria. Acum este proprietatea ta. La fel, asociațiile. Dacă nu funcționează, trebuie să spuneți că eu, ca membru, nu lucrez. Asociația este a voastră, voi alegeţi președinte, voi. Dacă el nu face faţă, îl schimbaţi, alegeţi altul mai bun.
Vedeți, nu există altă cale de ieșire decât administrarea colectivă a casei. Structura asociațiilor – le puteţi numi altfel – oricum este una şi aceeași în România, Cehia și Slovacia, peste tot unde oamenii au scări comune, acoperișuri comune, instalații inginerești. Nu există altă cale de ieșire. Nimeni nu a inventat altceva și este puțin probabil să vină cu ceva nou”, a spus primarul.
Apropo, în acea zonă, potrivit primarului, începe reparaţia curţilor. Nu se poate spune că lucrările în curtea acestei case vor fi finalizate anul acesta, dar anul viitor va arăta complet diferit.