Interviu cu Claudia Coniuhov, directoarea ÎM „AVE Ungheni”
A venit vara și au început reparațiile. În consecință, containerele, în multe cazuri, sunt pline cu resturi de tencuială, cărămizi etc.
Lumea, din păcate, nu înțelege că aceste deșeuri nu se depozitează în containerele de plastic. Într-un container de genul celor ce sunt oferite pentru casele individuale, nu trebuie să fie depozitate mai mult de 50 kg de deșeuri. Punând acolo pietre, cărămizi, e și logic să nu mai reziste. Astfel, crapă pereții, fundurile se desprind.
Pe platformele de gunoi containerele sunt preconizate pentru greutatea maximă de 450 kg. Dacă omul aruncă acolo obiecte grele, cum sunt deșeurile de construcție, se rup roțile, se distrug pereții și fundurile. Un container de genul celor instalate pe platforme costă 6500 de lei. Cine plătește, dacă se deteriorează? Până găsim vinovatul, le achită „AVE-Ungheni”. Astfel, în loc să ne concentrăm să dezvoltăm acest serviciu, suntem nevoiți să investim în noi containere.
Care-i soluția?
Pentru ca să nu distrugem containerele de plastic, „AVE Ungheni” oferă containere speciale, de metal, cu volumul de 5, 7 sau 8 metri cubi. Oamenii trebuie doar să le solicite la numărul de telefon 0236 23325. Avem suficiente containere pentru toți doritorii. Containerele respective sunt oferite pe o perioadă de 48 de ore. În ele poate fi depozitat orice fel de deșeuri, provenite de la demolări (cărămidă, piatră, resturi de tencuială, faianță etc.), dar nu gunoi menajer. Gunoiul menajer se depozitează în containerele de plastic.
Deci, trebuie să existe o separare a deșeurilor.
Da. Există containere speciale pentru peturi, pentru carton, plasate pe platformele de gunoi din municipiu. E timpul să ne învățăm să selectăm deșeurile, așa cum se face în toată lumea civilizată.
În ceea ce privește casele individuale, au fost încheiate contracte cu proprietarii. Fiecare are un exemplar al contractului, fiecăruia i s-a explicat ce e scris în contract și e scris foarte clar: deșeurile din grădină, deșeurile zootehnice, de construcție nu se depozitează în containerele de plastic, care se dau oamenilor în comodat. Subliniez: sunt doar pentru DEȘEURILE MENAJERE.
Explicați, vă rog, ce înseamnă deșeuri menajere?
E vorba de resturile de la produsele alimentare, cutii, ambalaje, sticle pentru apă, lapte etc. Nu crengi și frunze, nu găinaț sau bălegar, nu pietre sau pământ. Containerele se defectează ușor, dacă nu sunt utilizate conform destinației. Prețul acestora (de la casele individuale) e de 680 de lei și, în caz de deteriorare, va fi achitat de persoana ce se face vinovată – așa e stipulat în contract. De aceea rog să nu fie depozitate în aceste containere alte deșeuri decât cele indicate în contract.
Cum se face evacuarea deșeurilor?
De la cele 78 de platforme din municipiu evacuarea se face de luni până sâmbătă, zi de zi, indiferent dacă e sărbătoare, dacă plouă sau ninge. Gunoiul nu se evacuează doar duminica. Dacă oamenii ar fi conștiincioși, platformele ar fi totdeauna curate. De la casele individuale evacuarea gunoiului se face o dată la două săptămâni.
Și totuși, unele platforme, în unele zile, sunt pline de gunoi.
Da, e o problemă. Chiar dacă am făcut inscripții, am plasat afișe cu rugămintea ca oamenii să închidă capacele de la containere, acestea rămân deschise. Sunt pisici, care pătrund în interior, scot pungi de acolo și împrăștie tot gunoiul în jur. Totodată, lumea vede un container cu capacul deschis și aruncă acolo gunoiul, deși acesta este arhiplin, iar alături stau containere goale. De multe ori, ne trezim că platforma e plină cu gunoi, în timp ce containerele sunt goale. Nici din punct de vedere igienic nu e bine ca aceste containere să fie deschise, căci, mai ales vara, se emană un miros neplăcut, vin muști. Să nu ne fie lene să deschidem și apoi să închidem capacele la containere după ce am aruncat acolo gunoiul.
Care sunt tarifele?
Pentru evacuarea gunoiului de la casele individuale din municipiu taxa e de 32 de lei lunar.
Pensionarii de vârstă și persoanele cu dizabilități de gr. I plătesc cu 5 lei mai puțin, adică 27 de lei lunar. Pentru locatarii de la bloc – e de 10 lei pentru persoană. Plătesc doar cei care locuiesc de facto acolo, inclusiv chiriașii.
Pentru agenții economici tariful e de 90 lei/ 1 metru cub. Tariful pentru evacuarea materialelor de construcție e la fel de 90 lei/ 1 metru cub. Electrocasnicele se evacuează gratuit.
Apropo de electrocasnice. Care e modalitatea de evacuare a acestora?
Cei care au astfel de deșeuri, trebuie să telefoneze la numărul de telefon 0236 23325. Apelați, venim și le evacuăm GRATUIT.
Avem posibilități și le oferim oamenilor numeroase alternative pentru a scăpa de deșeurile din gospodărie.