La 30 ianuarie s-a marcat Ziua Internațională pentru nonviolență în școli. Deși, în raionul Ungheni în patru ani (2018-2021) Inspectoratul de Poliţie Ungheni a înregistrat și examinat 8 cazuri de violență fizică între copii la școală, alte forme ale violenței nu au fost înregistrate, fenomenul rămâne a fi prezent. Din numărul total de sesizări, toate au fost făcute de către reprezentanții legali a copiilor, ne spune Ecaterina Rusu, ofiţer principal în cadrul Secţiei de Securitate Publică a IP Ungheni.
În continuare angajata IP Ungheni ne dezvăluie că documentarea a astfel de cazuri, de obicei, este mai complicată doar din motivul că sunt implicați copii. Deseori se atestă că minorul nu înțelege gravitatea faptei sale sau urmările care pot surveni în asemenea situaţii. În aceste cazuri, oamenii legii, se asigură că, copilul înțelege caracterul acțiunilor sale, la fel înțelege termenii folosiți de către polițiști, precum și acțiunile la care participă copilul. De aceea, audierea minorilor are loc în prezența reprezentantului legal, pedagogului sau a psihologului. Pedagogul sau psihologul care participă la audiere are rolul de a stabili un contact psihologic cu copilul şi de a asigura o intervievare corectă a acestuia fără a-l trauma.
Cadrul normativ este foarte bun
Ecaterina Rusu afirmă că la moment cadrul normativ existent în Republica Moldova privitor la astfel de cazuri este foarte bun, dar necesită a fi pus în aplicare de toți actorii implicați la prevenirea violenței în mediul școlar, nu doar de poliție.
Toți putem preveni violența în școli
În continuare aceasta ne spune că fiecare dintre noi putem contribui la prevenirea violenței în școli, dar cei importanți actori implicați în prevenirea violenței în școală sunt reprezentanții de la Direcția Educație, angajații, indiferent că vorbim de personal de conducere, cadre didactice sau cadre auxiliare, totodată Serviciul de asistență psihopedagogică (SAP), medicină (Centre de Sănătate Prietenoase), administrație publică (primari, viceprimari etc.). „Fiecare trebuie să înțeleagă gradul său de responsabilitate și cum trebuie sa reacționeze” mai precizează Ecaterina Rusu.
Documentarea cazurilor de violență fizică în școli
În procesul de documentare a violenței în școală și anume violența fizică, adică vătămare intenţionată a integrităţii corporale ori a sănătăţii prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înţepare, tăiere, în orice formă şi de orice intensitate, victima este îndreptată la examinarea medico – legală pentru constatarea prezenței leziunilor corporale și gradul acestora. În dependență de gradul leziunilor corporale are loc calificarea faptei, precizează Ecaterina Rusu. Și în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (2) Cod Contravențional al Republicii Moldova, persoana fizică cu vârsta între 16 şi 18 ani este pasibilă de răspundere contravenţională pentru săvârşirea faptelor prevăzute la art. 78 „Vătămarea integrității corporale”. În cazul în care copilul care a săvârșit o contravenție prevăzută de art. 78 Cod Contravențional al RM, nu a atins vârsta răspunderii contravenționale, poate fi atras la răspundere reprezentantul legal a copilului, în conformitate cu art. 63,,Neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copilului” Cod Contravențional.
Data celebrării Zilei morţii lui Mahatma Gandhi, supranumit părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente, cel care spunea: „nonviolenţa este arma celor puternici” a stat la baza declarării zilei de 30 ianuarie ca Zi Internaţională pentru nonviolenţă în şcoli.