Carnetele de muncă privind activitatea întreprinsă până în anul 1999 încă mai pot fi scanate, a anunțat Ion Filimon, șeful direcției venituri din cadrul Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Ungheni. Informația a fost comunicată într-un raport de activitate pe parcursul anului 2019. Reieșind din cele declarate, pe parcursul anului trecut au fost scanate 531 de cărți de muncă cu informațiile de până la 1 ianuarie 1999, ca pe viitor perioada dată să fie inclusă în stagiul de cotizare.
O altă informație de interes prezentată de șeful direcției venituri ține de obținerea extraselor de cont cu privire la salariile calculate și achitate, indemnizațiile și alte plăți. Pentru obținerea extraselor este nevoie de buletin, persoană vizată și perioada pentru care se necesită informația. Pe parcursul anului trecut 1089 de persoane fizice au solicitat o astfel de informație, a precizat specialistul.
Pentru cei mai comozi, dar și cunoscători în domeniul IT datele respective ar putea fi văzute doar printr-un simplu click. Astfel, doritorii își pot crea un cont, le va fi atribuită o parolă și vor avea dreptul să acceseze formatul respectiv online, fără a se mai deplasa la Casa Teritorială de Asigurări Sociale Ungheni. Conform datelor statistice, anul trecut 22 de persoane s-au adresat pentru atribuirea, înlocuirea sau restabilirea parolei de acces la contul curent.
În legătură cu indem-nizațiile privind incapacitatea temporară de muncă de la 1 iulie 2019, colaboratorii CNAS Ungheni au recepționat 3840 indemnizații temporare de muncă. Plata indemnizației se efectuează prin intermediul băncii și a Poștei Moldovei, la oricare oficiu, a mai precizat specialistul.
Conform regulamentului cu privire la prestațiile din sistemul public de asigurări sociale pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă prin tratament balneo-sanitar, anul trecut au fost repartizate entităților care nu au organizații sindicale primare 41 bilete. Respectiv pentru cei care nu au beneficiat până acum de un bilet și nu cunosc, beneficiarul achită doar 20% din prețul integral.
Cât despre recepționarea și prelucrarea patentelor, Ion Filimon comunică că în anul 2019 au fost recepționate și prelucrate 22 de patente primare parvenite de la direcția deservire fiscală pentru perioada anilor 1999-2006 și aici se are în vedere persoanele care și-au stabilit drepturile sociale. Specialistul menționează că cei care au achitat contribuțiile în baza patentei, stagiul respectiv intră în stagiul total pentru stabilirea drepturilor sociale, adică stabilirea pensiei.