De mai bine de jumătate de an comuna Petrești , în special satul Medeleni, nu beneficiază de servicii medicale veterinare. Această sesizare provine din partea primarului comunei, Serghei Gorea. Dânsul spune că dacă medicul veterinar din comuna Todirești mai venea ocazional și în satul Petrești, cealaltă localitate nu a văzut nici urmă de medic în ultimele luni ale anului trecut.
Din cele explicate de șeful Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor Ungheni, Valeriu Echim, comuna Petrești nu este singura afectată de această problemă. În anul 2017, pe teritoriul raionului au activat 11 medici veterinari în 32 de primării cu un total de 75 de localități. „Dacă acum câțiva ani, cei mai buni medici de liberă practică erau în Ungheni, astăzi avem ce avem. Mulți, cu părere de rău, au plecat, au decedat, majoritatea sunt deja pensionari, iar tinerii specialiști nu vin. La nivel de agenție vom încerca cumva să rezolvăm problema dată, prin unele modificări legislative, să includem în procesul de prestare a serviciilor și absolvenții colegiului din Brătușeni. Dar aici mai trebuie să intervină și fiecare din noi. Eu personal, m-am străduit să îndrum un absolvent către medicina veterinară. Trebuie să explicăm copiilor când se află la răscruce și știm că nu vor fi ei juristi, să nu cheltuim banii degeaba, dar mai bine să investim într-o profesie de care chiar este nevoie”, a declarat dânsul.
La această problemă s-a autosezizat și directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi. Acesta spune că problema a început după reforma serviciului veterinar din 2008. Atunci persoanele care au promovat legea nr. 231, considerau că, dacă se va introduce serviciul de medic de liberă practică, se rezolvă chestiunea, pornind de la ideea că serviciile medicale trebuie să se transforme într-un element de bussines. Și s-au stabilit în bugetul statului niște resurse financiare pentru a se achita numai serviciile de vaccinare. Medicii veterinari s-au pomenit în situația în care, dacă într-o săptămână îndeplineau planul de imunizare pentru o anumită boală în tot raionul, după aceasta rămâneau fără lucru. „Cândva, în fiecare circumscripție exista o casă a medicului veterinar, astăzi ele sunt într-o stare nesatisfăcătoare, altele sunt ruinate deja, serviciul e distrus, iar satele au rămas fără medici veterinari. Acum suntem în căutarea unor noi modalități, pentru ca acel medic să fie acolo, când trebuie, să poată să practice o afacere, să aibă niște tarife normale, pentru că acum pentru serviciile pestate se achită 2-3 lei, din acești bani el nu-și acoperă nici măcar transportul”, a mai menționat directorul general.
În acest sens, agenția lucrează pentru restabilirea cel puțin a unei părți din fostele circumscripții, însă când se va realiza această minune nu se știe. Poate până atunci și animalele din raion nu vor avea necesitate de servicii medicale veterinare, cel puțin până când va apărea o nouă generație de medici în acest domeniu.