De ceva vreme în centrul municipiului Ungheni au fost observați mai mulți oameni ai străzii. Aceștia de cele mai multe ori aleg scuarul „Grigore Vieru” ca să se odihnească, uneori chiar și să înnopteze. Acest lucru este deranjant pentru ungheneni. Cu atât mai mult că unii au și un comportament ciudat, care îi pune în gardă pe cei care vin în scuar, atât pentru propria siguranță cât și a copiilor.
Acest lucru ne-a fost sesizat la telefon, dar în una din seri chiar eu însămi am plecat la plimbare cu băiatul și m-am convins de acest lucru. Erau vreo șase la număr, o parte din ei dormeau pe băncile de lângă havuz, principala atracție a scuarului pentru pici. Deci, nu te puteai apropia.
O ungheneancă își exprimă indignarea pe o rețea de socializare: ”Și eu m-am întrebat unde este patrula, poliția, să alunge acești indivizi din centrul orașului! Zic și eu: ar fi bine dacă numai s-ar odihni, dar ei trăiesc!!! La propriu! Dorm la oprirea din fața Inspectoratului de Poliție!
Ziua stau la umbră în parc! Dacă vrea cineva, obosit de lucru și înfierbântat de căldură, să se odihnească în parc, păi, nu are unde! Scaunele unde e umbră sunt ocupate de acești „paraziți”, care încă și primesc ajutoare de la stat că, cică, sunt săraci! Oameni buni, sunt sigură că mulți dintre noi sunt mult mai bolnavi, necăjiți, chinuiți și lucrează din noapte până în noapte pentru că a sta pe buletin e un lux prea mare. Dar așa indivizi bine-mersi se odihnesc ziua în amiaza mare! Și încă primesc bani! Frumoasă e fața orașului, centrul e foarte exotic datorită acestor oameni de care îți este frică și să mergi pe stradă! Oare chiar nu există o rezolvare?”.
L-am contactat pe Oleg Iurii, șeful sectorului nr. 1 al Inspectoratului de Poliție Ungheni. Acesta ne-a confirmat că numărul persoanelor fără adăpost a crescut în Ungheni, doar că nu toate sunt originare de aici, dar sunt venite și din alte localități ale țării. „Trei persoane sunt din Călărași, 2 din Chișinău, iar altele 2 sunt din Ungheni. Vă spun de numărul celor care sunt în centrul orașului”, a specificat acesta. În continuare responsabilul ne-a declarat că au întreprins și unele măsuri. „Am discutat despre această situație într-o ședință la primăria municipiului. Am apelat la colegii de la Călărași și acei trei oameni ai străzii, originari de acolo, vor fi transportați la locul de trai. Urmează să rezolvăm cu celelalte, care sunt din Chișinău”, a explicat Oleg Iurii. Cât privește boschetarii din Ungheni, dânsul ne spune că vor lua legătura cu cei de la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familei, fiindcă unul dintre ei e fără adăpost, și să-l cazeze la Centrul pentru persoanele fără sprijin şi adăpost de la Sculeni, dacă este posibil. „Sora ar fi vândut casa și el a rămas pe drumuri”, a explicat acesta.
Cum ar trebui să procedăm în cazul în care întâlnim pe stradă persoane cu un comportament mai ciudat? Șeful acestui sector, ne recomandă că dacă persoana e agresivă, trebuie să sunăm la 112. „Persoana dată este transportată pentru consultație și este spitalizată fără acordul ei. Chiar acum am depus un demers în care cerem spitalizarea unei femei, care e agresivă”, a spus acesta.
La moment există doar un singur centru de triere – la Chișinău
Oleg Iurii ne spune că există doar un singur centru de triere în toată țara, unde s-ar putea adăposti acești oameni. Ca să-i ducă acolo nu e rentabil, pentru că, ne explică el, costurile de transport sunt mari, iar rezultatele practic zero. De ce? Pentru că ei revin pe străzi.