În ultima perioadă, în raionul Ungheni a fost înregistrat un număr mare de copii infectați cu varicelă – boală contagioasă provocată de virusul Varicela Zoster. Cunoscută în popor cu denumirea de vărsat de vânt. Ne-am propus să aflăm ce spun specialiștii în acest sens.
Contactată de noi, Elena Marcu, medic de familie în orașul Ungheni, ne-a explicat mai amănunțit ce este varicela, care sunt simptomele ei și cum se tratează această afecțiune care, se întâlnește mai des la copii, dar nu este exclus că și un adult se poate infecta.
Pentru început, Elena Marcu ne-a oferit o definiție clară și ușor de asimilat a termenului „varicelă”. Astfel, am aflat că „Varicela este boală infecțioasă destul de contagioasă, care se întâlnește mai frecvent la copii, dar nu se exclude apariția ei și la persoanele mature. Provocată de virusul Varicela Zoster, în popor i se mai spune și vărsatul de vânt și apare sezonier. În mare parte iarna și primăvara”. Totodată, medicul de familie ne-a explicat că cei mai expuși riscului de infectare cu varicelă sunt copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani, deoarece aceștia frecventează colectivele, care presupun multă interacțiune cu semenii (creșă, grădiniță, școală). La această vârstă sistemul imunitar al copiilor este mai slab dezvoltat și respectiv aceștia au mai multe șanse de a suferi de varicelă. Nu sunt excluse riscului de infectare nici persoanele mai în vârstă, în special femeile însărcinate în primele 20 de săptămâni ale sarcinii. Medicul ne-a explicat că în cazul în care o gravidă suferă de varicelă în perioada de sarcină 8-20 săptămâni atunci fătul poate să se nască cu diferite anomalii. Iar dacă gravida suportă mai târziu această boală în ultimul trimestru, atunci nou-născutul poate să suporte varicela într-o formă mai gravă.
Primele simptome
Primele simptoame ale acestei maladii sunt: disconfortul căilor respiratorii, nas înfundat, tuse, ochi înlăcrimați, strănut, febră, slăbiciuni, oboseală permanentă, scăderea ori lipsa poftei de mâncare, apoi peste 2-3 zile apariția erupțiilor cutanate sub formă de macule (pete roșii) care se transformă în vezicule umplute la început cu lichid transparent apoi mai tulbur, care peste câteva zile în mediu (2-5zile) se acoperă cu cruste. „Erupțiile apar pe tot corpul, chiar și pe parte piloasă a capului, apar și pe mucoase: mucoasa cavității bucale, conjunctiva ochiului, mucoasa organelor genitale și sunt însoțite de prurit (mâncărime)”, explică Elena Marcu.
Cum se transmite și formele grave ale bolii
Medicul de familie ne-a spus că varicela se transmite prin contact direct cu persoana bolnavă dar și pe cale aerogenă. În același timp, la această afecțiune se întâlnesc și unele complicații. Acestea apar în formele grave de varicelă și anume la sugari, adolescenți, gravide, persoane cu statusul imun scăzut (bolnavii cu HIV/SIDA, persoanele care au în anamneză transplant de organe, persoanele cu chimioterapie în anamneză). La copii cele mai frecvente complicații sunt pneumoniile, meningita seroasă (virală), infecții a pielii, mai rar septicemia.
Tratament
Per general, varicela se tratează relativ ușor. Tratamentul formelor ușoare și medii se face la domiciliu (îngrijirea tegumentelor și mucoaselor) cu soluții antiseptice, adică prelucrarea erupțiilor. Preparate antipiretice (paracetamol) pentru combaterea febrei. Preparate antihistaminice pentru combaterea pruritului și, în primul rând, nu uităm de aportul de lichide. Preparatele antivirale se administrează în formele medii și grave, dar depinde de starea pacientului și statutul imun. Perioada de incubație a maladiei în mediu este de 14-21 zile. În timp ce pacientul este infectat cu varicelă se recomandă evitarea contactului acestuia cu mediul extern.