Indiferent de condiţiile climaterice, odată în an, în ajunul Zilei Mondiale a Teatrului, în satul Todireşti are loc festivalul de satiră şi umor „Lume, lume, hai la glume”. Nu a fost o excepţie nici anul acesta, iar evenimentul deosebit şi inedit pentru raionul Ungheni a ajuns la cea de-a V-a sa ediţie.
Până la deschiderea oficială a festivalului, atât oaspeţii, cât şi spectatorii au avut posibilitatea să admire copiile de la expoziţia internaţională de caricaturi vernisată în Istanbul, Turcia, care au fost oferite de către Muzeul de Istorie şi Etnografie din Ungheni. Printre lucrările caricaturiştilor din diferite ţări se numără şi cele ale ungheneanului Valeriu Kurtu, stabilit în Berlin, Germania.
La festival au venit nu doar locuitorii satului, dar şi oaspeţi de vază: membri ai teatrelor de satiră şi umor din Pârliţa, Chişinău, Cimişlia, Drochia. Au fost prezenţi şi actori profesionişti: Sergiu Finiti, maestru în artă, Alina Popov, actriţă la teatrul „Satiricus”. Au fost alături de todireșteni în această zi Diana Dicusar, directorul Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Partimoniului Cultural Imaterial, şi Rodica Cotruţă, specialist al aceluiaşi centru, epigramistul Vasile Lupu-Cetireanu, caricaturistul Victor Crudu.
Buna dispoziţie, glumele şi râsetele au fost la ordinea zilei, toate acestea au încălzit atmosfera din sală şi la propriu şi la figurat. Gazda festivalului, actorii teatrului de satiră şi umor „Gura spartă”, au pus în scenă piesa în care au luat în derâdere fetele care pleacă peste hotare pentru a se căsători cu străini, dar care până la urmă realizează că, „fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i în ţara ta”. În rolurile principale alături de Viorica Culeac, conducătoarea teatrului de satiră şi umor, au fost şi Elizaveta Mămăligă, conducătorul artistic al ansamblului model „Tudoriţele”, Valentina Ostapovici, lucrătoare la Casa locală de Cultură, Valeriana Ostapovici, contabilă şefă SRL „Cidonia”, liceenii Vadim Croitoru, Vasile Culiuc, etc.
O interpretare reuşită au avut şi ceilalţi actori care au urcat în scenă în această zi.
Prestaţiile participanţilor au fost răsplătite cu aplauze furtunoase, dar şi cu diplome oferite de către conducerea raionului şi cea locală. Victor Baltag, primarul comunei Todireşti, a menţionat că, fără implicarea directă a două doamne deosebite, cum sunt Viorica Culeac şi Elizaveta Mămăligă, acest festival frumos nu ar avut dreptul la viaţă. „Dorim mult să păstrăm vie arta umorului şi să o transmitem generaţiilor viitoare, căci zâmbetul ne face viaţa mai luminoasă şi mai sănătoasă”, a menţionat Viorica Culeac.