Anume aşa a iniţiat discuţia Victor Cobzac, vestit plastician, lucrările căruia au fost expuse la diferite expoziţii nu doar în ţară, dar şi peste hotare, iar recent a căpătat şi faimă de poet. Sala de lectură a Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” din orașul Ungheni a fost arhiplină la lansarea volumelor „Întoarcerea stelelor” şi „Prologul marilor iubiri”. Motivele par a fi diferite. Ala Mutilică, moderatoarea evenimentului, a menţionat unul din acestea: unghenenii sunt îndrăgostiţi tot mai mult de poezie. Iar cel de-al doilea, mai evident, este că iubitorii de poezie au venit la întâlnirea de suflet cu pictorul vorbitor, care de baştină este din Ungheni. De fapt, lansarea de carte a fost şi o revenire la baştină a plasticianului şi poetului, iar în monologul său despre carte şi poezie a reuşit şi să recite poezii care se vor regăsi în următorul volum al său.
„Îl cunosc pe Victor de mic copil, am copilărit pe aceeaşi stradă, am făcut studiile la aceeaşi şcoală de pictură. Îi ştiam ca bun pedagog şi pictor profesionist, dar mai cunosc că dânsul cochetează cu versul şi rima, acum însă sunt încântată să-l văd că a venit în Ungheni pentru lansarea volumelor sale de poezie”, a spus Raisa Cojocari, directoarea Şcolii de Arte Plastice din Ungheni.
„Atunci când unui pictor nu îi ajung culori, redă ceea ce simte prin vers. Cel care scrie are un mare noroc şi mare nenoroc. Norocul se datorează imaginaţiei ce îi poate corecta viaţă, iar nenorocul este că vede totul cu alţi ochi, din alt unghi de vedere, mai critic”, anume aşa a descris moderatoarea în câteva cuvinte activitatea pe care o desfăşoară de-a lungul vieţii sale Victor Cobzac.
„Mereu am scris despre femeie, aflată în diferite ipostaze – mamă, soţie, soră, iubită. Dacă veţi citi cărţile, vă veţi regăsi, căci omul cât trăieşte nu are astâmpăr, mai are dreptul şi să greşească”, a adăugat poetul.
Eugenia Frunză, medic de specialitate, dar care la fel e îndrăgostită de poezie, a citit cu mare drag poezia-dedicaţie a lui Victor Cobzac către toţi oamenii în halate albe.
Un loc aparte în creaţia lui o au şi poeziile unde sunt înveşniciţi părinţii, iar cuvintele frumoase despre ei au fost confirmate tacit de către cele două surori ale poetului, prezente la eveniment.
Participanții la întâlnire au rămas încântaţi şi de ideea plasticianului – înfiinţarea, cu ajutorul administraţiei locale, până în toamnă, a unei galerii care să fie deschisă pentru publicul larg.