La sfârșitul lunii noiembrie la Centrul de Plasament și Reabilitare Socială a Bătrânilor din Ungheni a răsunat din nou muzica și s-a dansat.
Prilej de bucurie și destindere sufletească le-au servit serata literar-artistică „Adio toamnă, frumoasă doamnă”, organizată de specialistele Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir”, Elena Struc și Ana Rotaru, în cadrul clubului de informare „Nimeni nu e singur” și oaspetele de onoare, Elizaveta Mămăligă, conducător artistic a ansamblului „Tudorițele” de la Casa de Cultură Todirești.
,,La fel ca și altădată activitatea destinată persoanelor de la acest centru a avut același scop: excluderea disparităților în servire, prevenirea izolării sociale, readucerea persoanelor de vârsta a III-a în viața social-cultural activă, familiarizare lor cu posibilitățile oferite de bibliotecă pentru alinarea și desfătarea bătrâneții. De asemenea și obiectivele propuse sunt aceleași: promovarea colecției de documente a bibliotecii, împrumutul de documente, implicarea beneficiarilor în desfășurarea activității, înscrierea noilor cititori”, a menționat Elena Struc, șefa serviciului bibliografic, Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”.
Activitatea a fost una interactivă în cadrul căreia beneficiarii au recitat poezii despre toamnă, au realizat compoziții florale de toamnă împreună cu angajații centrului, a fost făcută o trecere în revistă a expoziției de carte „Adio toamnă, frumoasă doamnă”. O surpriză plăcută pentru beneficiarii centrului a fost evoluarea invitatei speciale, Elizaveta Mămăligă, care pentru prima oară a pășit pragul unei asemenea instituții. „Inițial, luând în calcul faptul că sunt persoane de vârsta a treia, mi-am zis că le voi cânta cântece mai aproape de stările lor sufletești, cum ar fi „Casa părintească nu se vinde”, „La fântâna părăsită”, „Am crescut băieți și fete”, însă pentru a nu-i întrista le-am interpretat cântece de veselie pentru a le ridica moralul. Am cântat cu ei împreună și am dansat, unora le-am ascultat poveștile de viață. Am văzut în ochii unora multă tristețe și melancolie, fapt ce m-a făcut să mă gândesc cât de imprevizibilă este viața. Fie omul ministru, om de știință sau muncitor, la bătrânețe poate deveni neputincios și dat uitării. Am realizat faptul că la acest centru ei sunt înconjurați de atenție, dar în același timp am înțeles că mulți dintre dânșii au copiii peste hotare, care chiar, dacă le trimit bani, nu i-au vizitat de mai multă vreme. I-am îmbrățișat pe fiecare, pentru a-i încuraja, am dansat și cu cei imobilizați, improvizând unele dansuri”, a concluzionat Elizaveta Mămăligă, conducător artistic a ansamblului „Tudorițele”, Casa de Cultură Todirești.
Potrivit invitatei, ea își propune ca pe viitor să mai viziteze beneficiarii acestui centru, împreună cu ansamblul „Tudorițele”, pe care îl conduce. Dânsa a mai menționat că data viitoare nu vor veni cu mâna goală, va coace un cuptor de plăcinte pentru a-i servi pe fiecare în parte.