În această săptămână în cadrul unei activități cu genericul ,,Oamenii de lângă noi”, desfășurată la Biblioteca Publică Raională ,,Dimitrie Cantemir”, s-au pus în discuție problemele tinerilor din raion.
Invitați la întâlnirea respectivă au fost Alina Butnaru, șefa Centrului Raional de Tineret și Tatiana Dumitraș, specialistă la acest centru. De comun cu colaboratoarele bibliotecii, dar și cu alți invitați au fost puse în discuție problemele cu care se confruntă astăzi tinerii din raion, precum și activitățile pe care le întreprind și urmează să le petreacă pe parcursul anului curent.
Alina Butnaru a făcut o trecere în revistă a activității instituției pe care o conduce. Dânsa a menționat că la centrul respectiv activează de 10 ani, timp în care a implementat un șir de proiecte pentru tineret. Au fost dezvoltate un șir de programe instructiv-educative, cum ar fi: dezvoltarea competențelor de antreprenoriat; un club al tinerilor părinți; un club de consiliere psihologică; un cerc de teatru. Tot aici tinerii beneficiază de posibilitatea de a petrece plăcut și util timpul liber. ,,La noi tinerii au la dispoziție, oportunități de recreere și descătușare. Ei pot accesa jocurile de societate, serviciile de animație și consiliere psihologică. La noi ei se simt bine, pentru că aici predomină factorul uman, aici își găsesc un refugiu. Cu toate acestea la centru vin în special adolescenții, deoarece tinerii sunt axați mai mult pe rezolvarea problemelor financiare, muncesc, au familii de întreținut.” a concluzionat Tatiana Dumitraș, specialistă la Centrul Raional de Tineret.
De menționat, că la centru anual vin circa 2000 de tineri, dintre care 49 voluntari ce se implică activ în diverse activități. Grație muncii depuse de specialiștii centrului, în raion au fost formate 13 Consilii Locale de Tineret, care vin să se instruiască atât la centru, cât și la nivel local. Prin intermediul acestor consilii, ei învață diferite lucruri ce le vor prinde bine în viață, precum și noțiuni ce se referă la administrația publică. ,,Ne străduim să ajungem la inima fiecărui tânăr, să-i înțelegem năzuințele. La centru ei primesc acea imunizare pentru aș-i dobândi poziția în viață. Din păcate însă nu peste tot sunt auziți. La sat e lipsă de activități, de implicare. Nu toți sunt deschiși către ei, iar în unele sate sunt încurajați de instituțiile de cultură.” a specificat Alina Butnaru, șefa Centrului Raional de Tineret.
La rândul lor colaboratoarele bibliotecii au adus la cunoștința celor prezenți care sunt activitățile pe care se vor axa în anul dedicat tineretului. Printr-un plan concret de lucru cu genericul: ,,Tinerii și biblioteca – tendințe și perspective în anul 2023.”, au enumerat lista de activități.
,,Lucrul de bibliotecă în educația și susținerea tineretului este unul divers. Anume pentru ei sunt dezvoltate serviciile de incluziune digitală, socială și culturală. Drept dovadă sunt și activitățile de promovare a profesiei de bibliotecar în rândul tinerilor, prin campaniile: ,,Bibliotecar pentru o zi”; ,,Nocturna bibliotecii”; ,,Provoacă 10 tineri să citească o carte într-o vara” și altele. Promovăm tinerii activi din comunitate și pasiunile lor.”, a relatat Tatiana Nazîru, șefa Oficiului Relații cu Publicul la B.P. ,,Dimitrie Cantemir”.
,,Chiar dacă tinerii sunt puțin cam nerăbdători, uneori alertați, noi încercăm să-i captivăm prin activități de promovare a lecturii. E de remarcat că o bună parte din utilizatorii noștri sunt tinerii. Diverse sunt activitățile petrecute în Colțișorul American, cel de educație media și altele. Permanent ne străduim să completăm colecțiile bibliotecii cu lectură pentru ei. Pe viitor biblioteca publică ,,Dimitrie Cantemir” și-a propus o colaborare fructuoasă cu Centrul Raional de Tineret din mun.Ungheni.” a specificat Nadejda Mihai, directoarea B.P. ,,Dimitrie Cantemir”.