Se spune că afacerile nu sunt pentru oricine. Specialiştii zic că înainte să porneşti o afacere, trebuie să investeşti în tine. Pentru tineri sunt organizate seminare, cursuri de instruire teoretice şi practice, unele, desigur, contra plată. „Asigură-te că ai un minim de capital”– este unul din cele 10 sfaturi pentru o afacere de succes, pe care le-am citit în literatura de profil. Am încercat să aflăm câţi tineri din oraşul şi raionul Ungheni anul acesta au iniţiat propria afacere.
Potrivit informaţiei oferite de către Anatol Vlădeanu, specialist probleme în comerţ din cadrul Primăriei oraşului Ungheni, de la începutul acestui an au început afaceri noi 32 de agenţi economici, dintre care 9 sunt tineri antreprenori. Predomină afacerile în alimentaţia publică, comerţul cu amănuntul, prestări servicii de înfrumuseţare. Denis Tanaşciuc este un tânăr de 25 de ani, care a deschis în centrul oraşului o patiserie comodă. Aici lucrează împreună cu soţia Cristina, iar prăjiturile sunt preparate după reţete inspirate din bucătăria grecească. „Recunosc că uneori ne este foarte greu, dar după ce am depus atât efort, nu cred că merită să renunţăm”, spune Denis.
Petru Secrieru a revenit din Rusia şi a decis să iniţieze propria afacere – o frizerie. Anterior a lucrat ca simplu frizer, acum însă îndeplineşte mai multe funcţii: şef, angajat şi persoană de serviciu. „Sufleteşte este mai plăcut să lucrezi pentru tine, îmi place ceea ce fac, deci nu voi renunţa la ocupaţia preferată”, adaugă Petru.
Nina Trigub, o tânără de 26 de ani, a acumulat experienţă de muncă peste hotare. Chiar dacă are studii pedagogice, acum este proprietara unui salon de pedichiură şi manichiură. Meseria aleasă îi place, dar nu a abandonat nici pedagogia, în timpul liber predă ore suplimentare de franceză şi engleză.
Deşi, conform informaţiei pe care o deţinem, în ultimul timp a crescut numărul tinerilor care doresc să aibă propria afacere, unii din ei au avut marele nenoroc să îşi închidă business-ul nici după jumătate de an de activitate. „Din păcate, mai mulţi agenţi economici îşi sistează activitatea, unii chiar şi după câteva luni. Majoritatea pleacă peste hotare, alţii din cauza lipsei de profit”, spune Anatol Vlădeanu.
Eugen Gheorghe este un tânăr de 22 de ani, care a deschis o mică cafenea, unde clienţii puteau să mănânce repede şi ieftin. Dar dânsul şi-a închis afacerea nici după patru luni de activitate. Motivul principal – lipsa clienţilor, ceea ce a generat înregistrarea pierderilor. „Încă nu sunt gata să preiau activitatea, am unele idei, mă gândesc şi la o cafenea mobilă”, spune Eugen.
Şi-a sistat activitatea şi Ecaterina Andruşca, care deschisese un magazin de comercializare a cărnii proaspete. Şi aceştia nu sunt ultimii care au refuzat să mai activeze în domeniul unde au crezut că vor obţine succes.
Totodată, în cadrul Consiliului de Dezvoltare Locală şi Regională, specialiştii Secţiei Economie şi Reforme a Consiliului Raional Ungheni menţionează că în primul trimestru al acestui an 87 de persoane au beneficiat de consultanţă prin intermediul Punctului de Contact şi Afaceri, iar 245 au fost instruiţi de către experţii Biroului Comun de Informare şi Servicii (BCIS). Însă ei nu ne-au oferit nici o informaţie despre tinerii care au dat start afacerilor proprii.