Guvernul Republicii Moldova a aprobat, în luna iulie, un aviz prin care tinerii care vor împlini 18 ani vor primi câte un „voucher cultural” în valoare de o mie de lei. Proiectul de lege își propune să faciliteze accesul la cultură pentru tineri, iar cei o mie de lei pot fi folosiți pentru concerte, bilete la teatru, vizite la muzee. Decizia executivului, pe de o parte, e de a motiva generația tânără să se culturalizeze, pe de altă parte, de a susține și finanța cultura, încurajând instituțiile teatrale și concertistice să-și îmbogățească repertoriul.
Ne-am propus să aflăm dacă un tânăr ar avea unde cheltui acești bani în Ungheni. Pentru aceasta am discutat cu Vadim Pîslaru, șeful interimar al Secției de Cultură și Turism Ungheni. Potrivit lui, activitățile culturale, care acum sunt organizate în raionul Ungheni, sunt toate gratis, publicului nu-i rămâne decât să vină și să se delecteze. „Dacă un tânăr ar primi suma de 1000 lei de la Guvern, în Ungheni ar fi cam complicat să o cheltuiască, fiindcă o bună parte din activitățile culturale sunt gratuite. Mai degrabă acesta ar putea face achiziții de cărți”, ne-a declarat Vadim Pîslaru, șef interimar al Secţiei Cultură și Turism Ungheni.
În raionul Ungheni avem 62 case/cămine culturale, 56 biblioteci publice, dintre care 6 sunt în orașul Ungheni. În sate se remarcă colectivele artistice. Secția de Cultură și Turism Ungheni are în jur de 300 angajați.
Activități care se desfășoară anual sub egida Secției Cultură și Turism Ungheni
Pe parcursul întregului an Secția Cultură și Turism Ungheni desfășoară mai multe acțiuni cultural-artistice cu caracter permanent în diferite localități ale raionului Ungheni. Este vorba de Festivalul de colinde „Hristos se naște slăviți-l”, eveniment care are loc în ianuarie în Pîrlița. Festivalul de muzică „Mărțișor” se desfășoară în perioada 1-10 martie în localitățile: Cornești, Pîrlița, Ungheni. Festivalul cântecului pascal se petrece în aprilie în orașul Ungheni. Tabăra de sculptură în lemn ce se desfășoară în luna mai în satul Rădenii Vechi. Festivalul – concurs „Galina Popovici” din satul Cetireni. Sărbătoarea Fagului din Rădenii Vechi. Festivalul concurs „Înflorit-au castanii” ce se desfășoară în luna mai la Ungheni. Expoziția consacrată Zilei Internaționale a Muzeelor are loc în incinta muzeului din Pîrlița. Festivalul „Lume, lume, hai la glume” ce se petrece la Todirești. Sărbătoarea Dorului, dedicată Zilei Diasporei în Florițoaia Veche. Heptagonul portului popular ce se desfășoară în luna iunie la Ungheni. Expoziția consacrată Zilelor Europene ale Patrimoniului are loc în Pîrlița în perioada 24-28 septembrie. Sărbătoarea recoltei și promovarea tradițiilor populare se desfășoară în octombrie la Ungheni. Festival – concurs al tinerilor acordeoniști „În memoria lui Vitalie Cojocaru” ce se petrece în noiembrie la Școala de muzică Cornești. Festivalul raional al obiceiurilor și tradițiilor de iarnă „După datina străbună” ce se desfășoară în luna decembrie la Ungheni.
La capitolul teatru lucrurile nu stau foarte bine
În raionul Ungheni activează două colective de teatru. Este vorba de Teatrul dramatic „Vlădenii” din Pîrlița, acesta este format din actori amatori, regizoare este Tatiana Babin, specializată în teatru, finalizând studiile la Academia de Muzica Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Teatrul de satiră și umor „Gură Spartă” din comuna Todirești, la fel este unul format din actori amatori, conducător artistic este Viorica Culeac, directoarea casei de cultură Todirești.
De curând în Ungheni s-a format și prima trupă de teatru de tineri „TeatrUngheni”, care a avut debutul pe data de 1 august 2021. Din august și până în octombrie 2021 aceștia au avut 5 prestații, iar prețul unui bilet a costat 50 lei. Edgar Bunea, tânărul care a format „TeatrUngheni”: „Am avut și am viziuni mari la capitolul teatru, însă lucrurile se mișcă greu la noi în raion. Personal nu simt susținere din partea conducerii raionale. Singurul ajutor a fost cel de la Primăria municipiului Ungheni, care a oferit sala pentru reprezentații. Mare nevoie avem de lumini însă ele costă. Ce ține de resurse umane dispunem din plin, în fiecare săptămână la noi se prezintă 2-3 tineri cointeresați de înscriere. La capitolul recuzită și decoruri fiecare contribuim cu ce putem. O bună parte din ele le aducem personal de acasă. La moment ne pregătim pentru o nouă reprezentație. Dar mai durează, au venit tineri noi, ei trebuie instruiți. Noi avem oameni foarte buni și talentați, iar în ei trebuie de investit bani”.
Am contactat-o pe Viorica Culeac, directoarea casei de cultură din Todirești, dar și coordonatoarea teatrului de satiră și umor „Gură Spartă” pentru a afla dacă trupa care o coordonează poate să prezinte regulat spectacole publicului, dar și ce dificultăți întâlnește în activitatea sa. „Aș putea organiza scenete regulat doar cu copiii, cu maturii este mai greu, fiindcă aceștia au și alte activități, ca, de exemplu, serviciul. La moment lucrăm la o piesă comică pe care dorim să o punem în scenă, cred că până la toamnă va fi gata. Teoretic aș putea să fac un program care să-l prezint în mai multe localități. Dacă am prezenta o piesă doar într-o localitate, aceasta după o vreme ar fi cunoscută de toată lumea și nu ar trezi interesul publicului. De aceea, eu în fiecare an încerc să scot ceva nou în scenă. Am putea colabora cu „Vlădenii” din satul Pîrlița, chiar discutăm ideea de a face un program împreună. Ce ține de recuzită, ne descurcăm cum putem, mult ne ajutată autoritatea locală”, a povestit aceasta.
Intrarea la muzeele din Ungheni e gratis
Cu cei o mie de lei un tânăr ar putea merge la muzeu. La ora actuală în raionul Ungheni activează trei muzee, este vorba de: Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiul Ungheni care se află în incinta Palatului de Cultură Ungheni – intrarea este gratuită; Muzeul de Istorie și Etnografie din Sculeni – intrarea este gratuită; Muzeul satul Pîrlița – acest muzeu nu are taxă fixă de intrare, fiecare plătește atât cât dorește.
În concluzie, dacă un tânăr ar primi de la Guvern 1 mie de lei, în Ungheni ar fi cam dificil să-i cheltuie pe activități culturale. Italia, pentru a facilita accesul la cultură al tinerilor, oferă un bonus cultural de 500 de euro atunci când ei împlinesc majoratul. Dacă am lua modelul italienilor, ne-ar fi și mai greu.