Imediat cum treci vama Sculeni, pe traseul Sculeni – Ungheni, la marginea localității Blindești, timpul pare că se oprește, și fără ca să stai mult pe gânduri, te oprești și tu ca să admiri marea mov ce ți se așterne la picioare. Același lucru l-am făcut și eu, și cu certitudine spun că mirosul îmbătător al celor 15 ha de levănțică mi-a făcut săptămâna.
Aici l-am și găsit pe Nicolae Granciuc, directorul comercial al S.A. TRIMEXPO, care ne-a povestit că ceea ce vedem astăzi și se întinde pe o suprafață atât de întinsă, a fost ceva mic cândva, afacerea evoluând treptat, pas cu pas (Notă: Ziarul „Unghiul” a mai scris despre plantația de lavandă de la Blindești: „La Blindești se întâlnește cerul cu pământul sau despre unica plantație de lavandă din raionul Ungheni”, 2019, autor: Natalia Morari).
Totul a început în regiunea Provénce, Franța
Ideea de a avea o plantație de lavandă a apărut în regiunea Provénce, Franța, loc în care, în 2014, acesta a lucrat în calitate de apicultor timp de un sezon. După cum ne-a relatat, „călătoria pe drumul lavandei” a început odată cu prima fotografie pe care a făcut-o, în costum de apicultor, după o zi de muncă, într-un lan de lavandă din Provénce.
Cu investiții de ordinul zecilor de mii de euro, afacerea a început în 2014, cu 1,5 ha de teren, pe care au fost plantați 50 de mii de butași de levănțică, lot cumpărat de la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (IGFPP). Anul următor au fost cumpărați alți 50 de mii de butași, ajungându-se astfel la 3 ha de levănțică. Abia în 2018 munca a fost realizată independent, înființându-se astfel alte 8 ha.
În momentul de față, pe plantație se găsesc patru soiuri diferite de levănțică – Moldoveanca, Aroma Unica, Vis magic și Alba 7, ultimele trei ocupând câte 1 ha de teren fiecare. Această extindere a fost întreprinsă abia anul trecut, în urma unei colaborări cu IGFPP, care a prezentat un proiect de transfer tehnologic prin care Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare a lansat un concurs pentru finanțarea proiectelor de transfer tehnologic.
Salvie, trandafir francez și lămâița – alte plante eterooleaginoase la Blindești
Cu dorința de a se extinde, la sfârșitul anului 2020, pe plantație au fost aduse și alte specii de plante etero-oleaginoase, ca Salvia sclarea, Salvia officinalis și Rosa gallica (trandafirul francez).
O altă inovație pentru plantația de la Blîndești este și planta Lemon verbina (lămâița), obținută în cadrul Institutului de Struguri și Vin de la Ialoveni. În urma unei colaborări fructuoase cu doctorul habilitat Gabriele Strehle din Germania, și la insistențele acesteia, Nicolae Granciuc a acceptat materialul săditor pe care doctorul le-a adus, și astfel, Institutul de Struguri și Vin de la Ialoveni a crescut 1.500 de puieți de lemon verbina.
Cu proprietăți multiple, plantele aromatice, îndeosebi levănțica, produc uleiuri esențiale, care se folosesc în industria parfumurilor, industria cosmetică și cea medicinală. Deoarece în țară sunt câteva astfel de plantații, piața din Republica Moldova este prea mică, motiv pentru care antreprenorul susține că nu îi poate considera concurenți pe ceilalți producători, deoarece „trebuie să ne unim forțele pentru a deveni interesanți pentru clienții din străinătate”.
Pe câmpul de lavandă se face și distileria
Durata de viață a lavandei este de 20 de ani, dar în fiecare an are la dispoziție 2-3 săptămâni, când oamenii își pot face poze și altele două pentru procesare (după ce planta trece în faza de coacere și trebuie recoltată). În 2020, toată activitatea de după recoltare se produce aici, atunci au fost procurate utilaje specializate de origine franceză, care permit ca distileria să fie pe același teren cu plantația. Despre aceasta antreprenorul ne-a spus că până a avea aici această tehnică, erau nevoiți să parcurgă chiar și 180 de km până la alte distilerii, ceea ce era riscant, întrucât exista posibilitatea supra încălzirii plantelor, și respectiv, pierderea proprietăților acestora.
Planuri de dezvoltare
Anul acesta urmează o etapă nouă, care le va permite să se afirme pe piața externă, îndeosebi a Germaniei. „Tot la insistențele lui Gabriele Strehle, anul acesta urmează o certificare ecologică, prin care se pornește o perioadă de trei ani de conversie, perioadă în care urmează să fim strict supravegheați de acest organ de certificare, cu sediul central în Germania”, ne-a precizat antreprenorul.
Tot din planurile de dezvoltare ale afacerii ne dezvăluie Nicolae Granciuc că se preconizează ca în blocul administrativ și de producție să se pregătească un oficiu și o sală de seminare pentru doritorii de a afla cât mai multe despre cultivarea plantelor aromatice.
E liniște și e plăcut ochiului și sufletului
Deși levănțica nu este o plantă capricioasă, ploile abundente din acest an le-au cam dat bătăi de cap. Câmpul de levănțică a fost asaltat de ierburi, de care au scăpat însă în două zile, cu ajutorul unei echipe specializate.
Pe plantația din Blindești lucrează cinci muncitori, dintre care și Alexei, care fiind aici deja de trei ani, a spus că acesta este cel mai plăcut loc de muncă care poate exista „E liniște și e plăcut ochiului și sufletului”.