Lipsa precipitaţiilor pe parcursul a câteva luni, apoi ploile torenţiale timp de câteva zile, care au fost înlocuite de nopţile răcoroase, şi din nou un şir de zile ploioase cu temperaturi nocturne de +10 – +12. E favorabilă oare un asemenea timp pentru agricultură? Cum acesta va influenţa recolta de culturi agricole?
Primarul comunei Alexeevca, Vitalie Bujor, care întreaga sa viaţă nu s-a ocupat cu altceva afară de agricultură, spune că pentru gospodarii buni un asemenea timp e o bucurie. Pe câmpuri totul creşte. Aceste condiţii meteo pot fi o problemă numai acolo unde nu se ocupă serios de agricultură, deoarece acum cresc bine nu numai culturile agricole, ci şi buruienile. Se vede după lanuri unde omul e gospodar şi unde îşi bate joc de pământ, alte cuvinte interlocutorul nu are. Sunt şi dintre aceştia. Primarul nu poate spune dacă iubesc aceşti oameni pământul sau nu, dar în aceste cazuri îi pare rău de glie, cu atât mai mult cu cât îngrijirea proastă duce la degradarea solului. Dânsul chiar intenţionează, în timpul apropiat, să organizeze un seminar şi să invite cât mai mulţi agricultori din comună, să le arate ce e bine şi ce e rău, ca să schimbe atitudinea oamenilor faţă de pământ. Totodată, e gata să le ajute oamenilor, ca aceştia să capete recolte bogate.
Potrivit lui Viorel Scutaru, şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie a raionului Ungheni, anul acesta timpul e favorabil pentru agricultură (discuţia a avut loc vineri, 10 iunie – nota autorului). Cu atât mai mult cu cât raionul, în comparaţie cu altele, nu a suferit nici de pe urma grindinii, nici a vânturilor puternice, nici solul nu a fost spălat. În prezent totul e bine în ce priveşte condiţiile climaterice şi nivelul de dezvoltare a culturilor agricole, în special, a grâului. Desigur, acolo unde sunt prieteni buni cu tehnologiile, unde se luptă cu buruienile, dar nu cu sapa, căci ea a rămas în trecut, ci cu erbicidele, şi cu bolile plantelor. Acum e timpul să se ocupe de aceasta.
Anul curent poate fi comparat cu anul favorabil 2008, când după seceta cumplită din 2007 a fost greu de recoltat cerealele, deoarece erau prea înalte. Ce-i drept, specialistul a menţionat că după ploile abundente calitatea boabelor lasă de dorit, e redus nivelul de gluten, dar anul acesta încă nu putem vorbi despre acest lucru, deoarece până la recoltare mai este timp. Cât? Aproximativ o lună, chiar mai puţin. În comparaţie cu anii precedenţi, în sectorul agrar se anticipează timpul cu câteva săptămâni.
Probleme? Ca de obicei, lipsa finanţelor. Vedeţi, bugetul pe anul curent încă nu a fost adoptat, subvenţiile făgăduite înseamnă şi circa 400 de mln. de lei neachitaţi pentru anul trecut. Ce-i drept, s-a promis să fie majorat fondul de subvenţii pe anul curent, dar ce va fi în realitate nu se ştie.
Mai puţin optimist este Sergiu Timofte, şef adjunct al Direcţiei pentru Siguranţa Alimentelor. Potrivit lui, planurile de recoltă sunt bune, dar, dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru lupta cu buruienile, bolile şi dăunătorii, nu vom avea ce recolta. Viile sunt ameninţate de mană şi făinare, livezile – de rapăn, făinare, păduchi şi viermele mărului, prunii – de monilioză, legumele – de pătarea bacteriană, mană, păduchi, molii şi multe altele. În lupta urgentă cu ele trebuie de folosit preparatele corespunzătoare.