În săptămâna 7-13 septembrie la nivel mondial s-a desfășurat Săptămâna de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile. Scopul acestui eveniment, în opinia specialiștilor, este atragerea atenției publice asupra prevenirii și controlul bolilor netransmisibile (BNT).
BNT sunt principala cauză de deces și dizabilitate la nivel mondial. Anual circa 41 de milioane de oameni decedează din cauza unei BNT (bolile cardiovasculare, cancerele, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat), echivalent cu 71% din numărul total de decese la nivel global. Adițional, 15 milioane de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani mor anual prematur din cauza unei BNT, iar peste 86% din aceste decese premature au loc în țările cu venituri mici și mijlocii.
COVID-19 a scos și mai mult în evidență importanța prevenirii BNT. Peste 90% din persoanele decedate de această infecție au avut co-morbidități – boli cronice. A devenit clar, că reducerea prevalenței BNT va reduce și vulnerabilitatea populației la diferite infecții emergente.
În țara noastră BNT reprezintă cauza principală de deces. Circa 89% din stările morbide înregistrate la nivel național. În anul 2019, în structura cazurilor de decese înregistrate prevalează bolile aparatului circulator (58,5%), tumorile (16,8%), bolile cronice ale aparatului digestiv (8,9%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,3%), diabet zaharat (1,1%) și alte cauze (5,5%).
Constituie o problemă majoră și prevalența înaltă a hipertensiunii arteriale (45%) și a obezității (24%), care în absoluta majoritate a cazurilor pot fi prevenite prin menținerea unui stil de viață sănătos.
BNT, bolile cardiovasculare, cancerele, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat, sunt determinate de cinci factori de risc modificabili – consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul nociv de alcool și poluarea aerului atmosferic.
Tema campaniei în 2020 e „Responsabilitatea”.