Asimetria facială, vorbirea incoerentă și slăbiciunea brațului sunt semne ale Accidentului Vascular Cerebral (AVC). Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a subliniat că, din păcate, mulți pacienți rămân câteva zile acasă înainte ca cineva să realizeze că au suferit un AVC. Este esențial ca simptomele de debut ale bolii să fie recunoscute prompt. Pentru a preveni consecințele grave, a fost lansată campania națională de comunicare pentru recunoașterea semnelor AVC, desfășurată în contextul inaugurării celor 13 centre specializate de tratament al AVC-ului la nivel național, transmite IPN.
„Avem de toate și ne trebuie doar să câștigăm timp, să scurtăm fereastra terapeutică pentru ca intervenția medicilor să fie una cu succes”, a menționat Ala Nemerenco, precizând că scopul setat este reducerea cu 10% a numărului de pacienți cu AVC până în 2030.
Directorul Biroului de Cooperare al Elveției la Chișinău, Guido Beltrani, a declarat că accidentul vascular cerebral reprezintă o cauză principală de dezabilitate și deces la nivel global, iar multe persoane rămân încă neinformate cu privire la semnele și factorii de risc asociați. Prin creșterea gradului de conștientizare ne propunem să ajutăm oamenii să acționeze rapid la primele simptome, salvând astfel vieți și prevenind consecințele grave ale bolii asupra sănătății pe termen lung. „În continuare, suplimentar la prevenire și tratament, ne propunem să îmbunătățim reabilitarea pacienților care au suferit deja această afecțiune. Astfel, în următorii ani, serviciile de reabilitare la nivel de asistența medicală primară, dar și la nivel de spital vor fi modernizate cu suportul Guvernului Elveției. Să nu uităm că fiecare secundă contează în tratarea accidentului vascular cerebral”, a spus diplomatul elvețian.
Doctorul habilitat în științe medicale, Stanislav Groppa, a menționat că în fiecare oră în Republica Moldova cineva face un accident vascular cerebral, dar într-o oră/o oră și jumătate cineva decedează. Este destul de mare procentul pacienților care supraviețuiesc, până la 40%, dar ulterior necesită o asistență permanentă pe parcursul vieții. Și doar 35-40% din cei care supraviețuiesc se reîntorc în activitatea profesională. De aceea, această campanie este extrem de importantă și este menită să combată mortalitatea și invaliditatea în rândul populației Republicii Moldova, a spus Stanislav Groppa.
Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Diana Manea, a comunicat că deschiderea acestor 13 centre de AVC sunt vitale pentru Moldova, oferind nu doar diagnostic și tratament prompt al pacienților, dar și abordare multidisciplinară a acestor pacienți, care să asigure o îngrijire integrată a lor. Prin crearea acestor centre, dar și prin coordonarea și monitorizarea lor, „noi ne angajăm să facilităm accesul rapid al pacienților la diagnostic și tratament, ceea ce înseamnă că pacienții, unde s-ar afla în țară, vor fi ajunge într-un centru primar de AVC”, a subliniat Diana Manea.
Accidentul vascular cerebral ischemic este o urgență medicală care apare ca urmare a întreruperii sau reducerii alimentării cu sânge a unei zone din creier, fapt ce cauzează deteriorarea rapidă a celulelor neuronale. În asemenea cazuri o parte a feței pacientului, de obicei una dintre părți, pare că „atârnă” sau nu poate fi controlată corespunzător, brațul, adesea de pe aceeași parte ca și asimetria facială, devine slăbit sau amorțit, iar vorbirea deveni incoerentă, confuză, sau persoana are probleme în a găsi cuvintele potrivite. Recunoașterea rapidă a acestor simptome și apelarea serviciului de urgență (112) sunt esențiale pentru a reduce riscul de complicații severe.
Un test simplu este să cereți persoanei să zâmbească. Dacă un colț al gurii nu se ridică, poate fi un semn de AVC. Un alt test util este să cereți persoanei să ridice ambele brațe. Dacă unul dintre ele coboară sau nu poate fi ridicat, poate fi un semn de AVC. Iar dificultățile se vorbire se stabilesc cerându-i persoanei să repete o frază simplă. Dacă întâmpină dificultăți, de asemenea, ar putea fi un semn de AVC.