Ar trebui să ne obişnuim cu majorarea preţurilor, cu atât mai mult cu cât explicaţii sunt întotdeauna şi foarte convingătoare. În ţară nu se produce nimic, totul se cumpără de peste hotare, iar euro, ştiţi şi voi… Cu toate acestea, pe ungheneanul Valeriu Mămăligă, pe care, s-ar părea, e greu să-l uimeşti cu ceva când e vorba de preţuri, cazul ce a avut loc recent l-a dat gata. El a venit la redacţie şi mult timp, de indignare, nu putea spune un cuvânt.
Aşadar, la una din numeroasele farmacii din oraş a cumpărat medicamentul linex pentru care a plătit 75,85 lei. După trei zile, s-a dus la aceeaşi farmacie şi a fost nevoit să achite pentru acelaşi preparat 84,25 lei. „Înţeleg totul, dar cum să înţeleg că în trei zile preţul a crescut cu 8,40 lei – cu peste 10%? Încotro mergem şi la ce să ne mai aşteptăm? Să fi fost vorba de un leu sau doi, dar nu de 8,40. Am fost şocat”, spune oaspetele. Încercăm cu toată echipa să găsim explicaţia şi nu putem. Producătorul e unul şi acelaşi, prin urmare, nu poate avea altă componenţă. Unica diferenţă e că medicamentul scump are termen de valabilitate până în mai 2017, iar cel mai ieftin cu 8,40 lei – până în noiembrie acelaşi an, în plus, la el, judecând după bonul fiscal, se cuvenea o sacoşă foarte mică, din fericire, gratuită. Care e totuşi cauza?
Să nu vă pară ceva straniu, dar angajaţii farmaciilor nu doresc să se prezinte şi să figureze în paginile ziarului, explicând prin faptul că vor să lucreze şi să trăiască în linişte. Deci un angajat al unei farmacii din Ungheni a spus că ei primesc medicamente din Chişinău, la fiecare preţurile sunt diferite. „Ar fi bine dacă în republică medicamentele ar fi livrate de o firmă şi am lua de la ea. Se întâmplă ca o firmă să vândă preparate altei firme, aceea stabileşte procentele sale, noi cumpărăm de la ea şi fixăm procentele noastre. În ţară nu este ordine, mai înainte erau 2-3 depozite, acum sunt foarte multe, cauţi ce şi unde este, iar preţurile peste tot sunt diferite”, spune interlocutoarea nevăzută.
În altă farmacie ni se explică că aceasta nu înseamnă scumpire a medicamentelor. Pur şi simplu, preţul depinde de partida achiziţionată de firmele din capitală de la producător. Cu cât partida e mai mare, cu atât preparatul e mai ieftin, să luăm acelaşi linex, şi interlocutorul numeşte preţurile de 74 şi 85 de lei. La Chişinău ar exista 120 de depozite şi trebuie de căutat unde anumite medicamente sunt mai ieftine.