În Republica Moldova, anual, sute de femei își pierd viața din cauza cancerului de col uterin. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, acesta poate fi prevenit prin efectuarea la timp a testului citologic, sau, altfel spus, paptest. Este o analiză medicală simplă, ușoară și nedureroasă care se face gratuit la medicul de familie, începând cu vârsta de 25 de ani.
Ce trebuie să știi despre testul citologic?
— Este un test de screening și se efectuează în scop profilactic de femeile care se consideră sănătoase, pentru verificarea stării colului uterin
— Toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani, atât cele asigurate, cât și cele neasigurate medical, pot efectua testul citologic gratuit o dată la 3 ani la medicul de familie
— Femeile din diaspora, la revenirea în țară, dar și femeile refugiate din Ucraina, care au statut de beneficiare de protecție temporară sau sunt în proces de a obține acest statut pot beneficia de testul citologic gratuit la adresarea la medicul de familie
Mergi la medicul de familie și întreabă de testul citologic. Roagă să fie actualizate datele tale personale în Registrul Național de Screening Cervical!
Doar în mun. Ungheni, pentru anul 2024 au fost planificate 7018 teste citologice, dintre care, doar în primele 6 luni ale anului, au fost efectuate circa 4000 de teste. Dintre acestea, 150 de femei au fost depistate cu modificări la nivelul colului uterin, inclusiv cu leziuni precanceroase.
Ce este o leziune precanceroasă?
O leziune precanceroasă lăsată netratată, în timp, se transformă în cancer de col uterin. Din fericire, Republica Moldova dispune de metode de diagnostic precum colposcopie și biopsie, dar și de tratament definitiv ale leziunilor precanceroase. Acestea nu dor și nu creează disconfort, astfel că femeile nu cunosc despre faptul că le dezvoltă. Din acest motiv, doar efectuarea la timp a testului citologic ajută la depistarea eficientă a leziunilor și ulterior, la tratarea acestora.
Află despre Rețeaua Națională Digitală de Colposcopie!
Totodată, la nivel nați-onal, în 2023 a fost creată Rețeaua Națională Digitală de Colposcopie, rețea ce conectează toate cabinetele de colposcopie de pe întreg teritoriul țării prin sistemul de telemedicină. Astfel, medicii de la Centrul Național de Referință în Colposcopie de la Institutul Mamei și Copilului au acces direct, în timp real, la imagini video și pot oferi recomandările necesare în caz de necesitate. Astfel de cabinete specializate de colposcopie, în zona de centru a țării, sunt create la Căușeni, Orhei și Ungheni.
În mun. Ungheni, Centrul de Colposcopie este situat în incinta Centrului de Sănătate Ungheni de pe strada Romană, 27. Toate femeile care prezintă diverse schimbări la nivelul colului uterin, depistate la efectuarea testului citologic, sunt direcționate ulterior de medicul de familie la Centrul de Colposcopie, pentru investigații suplimentare.
Dacă vrei să fii notificată prin SMS pentru a efectua testul citologic, anunță medicul de familie!
În sistemul de sănătate al Republicii Moldova se lucrează intens la Registrul Național de Screening Cervical, un sistem informațional integrat unic de evidență şi control automatizat al datelor din programul de Screening. Simplu vorbind, este o bază de date la nivel de țară cu lista femeilor eligibile pentru screeningul cervical, unde se păstrează rezultatele testelor citologice și alte informații relevante despre screeningul cervical (analize histologice, detalii despre colposcopie, tratament, etc.). La fel, prin intermediul Registrului Național de Screening Cervical, poți primi SMS de la medicul de familie atunci când vine timpul, o dată la 3 ani, pentru efectuarea testului citologic în scop profilactic.
Solicită la medicul de familie să fie actualizate datele personale în Registrul Național de Screening Cervical!
Cere de la medicul de familie informații despre testul citologic și cum îl poți efectua absolut gratuit! Totodată, atunci când medicul îți va actualiza datele personale în Registrul Național de Screening Cervical, comunică medicului numărul tău de telefon având prefixul +373 în față, dar și emailul personal.
Vorbește despre testul citologic mamelor, surorilor, prietenelor și femeilor dragi din viața ta! Este un test medical simplu care îți poate salva viața prin prevenirea cancerului de col uterin. O dată ce faci testul citologic regulat, orice schimbare la nivelul celulelor colului uterin este depistată la timp și tratată.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit inclusiv prin vaccinarea contra HPV!
Așa cum infectarea cu virusul HPV (Human Papilloma Virus) are loc pe cale sexuală, vaccinarea contra HPV este recomandată înainte de debutul vieții sexuale. Vaccinul este recomandat tuturor fetelor și băieților începând cu vârsta de 9 ani și se administrează în 2 doze la interval de 6 luni. Cereți informații despre vaccinarea contra HPV la medicul de familie!
Testul citologic, dar și vaccinarea contra virusului HPV se efectuează în maxim confort și siguranță. Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic!