Persoanele terțe, care nu au tangență directă cu documentarea unui caz, nu se vor putea apropia de polițistul implicat în acțiunile procesuale și nu vor putea face fotografii sau filma acțiunile omului legii, dacă vor fi somate să nu o facă. Noile prevederi propuse în legislație au fost discutate, astăzi, la o sesiune de consultări publice organizate de Inspectoratul General al Poliției, transmite IPN.
Viorel Cernăuțeanu, șeful Direcției juridice a IGP, a declarat că, în primele nouă luni ale anului, au fost înregistrate 40 de cazuri de ultragiere și 79 de cazuri în care persoanele au opus rezistență și nu s-au subordonat cu rea-voință cerințelor oamenilor legii. Propunerile de modificare a legislației au scopul de protejare a funcționarilor publici cu statut special în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu de eventuale imixtiuni din partea persoanelor terțe, care pot genera inclusiv un pericol pentru viața și sănătatea angajatului poliției.
Imixtiune se va considera apropierea de polițist, în timpul realizării acțiunilor procesuale, de documentare a unui accident sau alte acțiuni, după somație, la o distanță mai mică decât cea rezonabilă. „Nu vorbim că nu are dreptul cineva să se apropie de polițist, să vorbească, să întrebe ceva, să ceară ajutor. Nu. Vorbim nemijlocit de momentul în care polițistul este în exercițiul unei misiuni, documentează un caz sau nemijlocit realizează o sarcină. Doar atunci vorbim despre asemenea măsură”, a explicat Viorel Cernăuțeanu.
Imixtiune va fi considerată și fotografierea, înregistrarea audio sau filmarea acțiunilor funcționarului public cu statut special, după somație, de la o distanță mai mică decât cea rezonabilă, de către o altă persoană decât cea supusă verificării. „Nu de cetățeanul care este documentat, ci de terțe persoane. Or, unele persoane nu sunt de acord să le fie filmate sau fotografiate datele din procesul verbal”, a mai adăugat responsabilul din cadrul IGP.
Va fi interzisă și iluminarea feței sau altor părți ale corpului polițistului, după somație, de la o distanță mai mică decât cea rezonabilă, dacă aceste fapte au provocat reducerea capacității de reacționare a polițistului, perturbarea documentării unui incident sau accident.
Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, criteriile de stabilire a distanței rezonabile, tehnicilor și modului de intervenție urmează să fie aprobate de către ministrul afacerilor interne.