Fetița a intrat în sala de festivități, ținând-o strâns de mână pe dădacă, de parcă știa că aceasta intenționa undeva să plece și să o lase singură cu restul copiilor gălăgioși. Mi-a atras atenția și din alt motiv – mergea cu ochii închiși. Dădaca a luat-o în brațe și i-a spus ceva încet la ureche.
M-am gândit că trece printr-o perioadă de adaptare, este pentru prima dată la grădiniță.
Apoi s-a rupt din mâinile educatoarei și și-a lipit fruntea de sticla de la fereastră. Cât a durat activitatea, nu s-a uitat la colegii săi, privirea i-a fost fixată într-un singur punct. „Sunt câteva săptămâni de când părinții au decis să o încadreze în colectiv. De curând medicii au diagnosticat-o cu autism”, mi-a explicat educatoarea.
Cuvântul „autism” provine din greacă „autos”, ceea ce înseamnă „însuși” sau „eul propriu”. Prima persoană care trebuie să observe comportamentul diferit al copilului său este mama. De multe ori, el nu reacționează la persoane sau jucării noi, la mângâierile mamei, copilul privește în depărare, aruncându-și doar privirea fugitiv la alte persoane care doresc să interacționeze cu dânsul. La o vârstă mai mare copilul evită să se joace cu semenii săi copii, folosește doar un obiect, fie sfoara, hârtia, diferite rotițe.
Olesea Vetrici, cadru didactic de sprijin, grădinița de copii „Guguță”, Ungheni, spune că părinții acestor copiii trebuie să se înarmeze cu răbdare. Părinții ai căror copii au fost diagnosticați cu această boală sunt foarte receptivi, doresc ca ai lor copii să se însănătoșească, de aceea întreabă cu ce îi pot ocupa acasă, individual. „Este copilul și lumea lui, unde nu acceptă pe nimeni, se joacă singur, deseori stând în fața oglinzii. Astfel de copii pot fi pasivi, nu răspund atunci când îi chemi, te adresezi sau le pronunți numele. Am depistat astfel de cazuri în grădiniță, dar avem copii care s-au încadrat în colectiv, deja diagnosticați de către medicul de specialitate. Dacă am depășit prima etapă, adică am devenit prietenul lui, ceea ce e foarte important, începem să lucrăm în grup. Cadrul didactic trebuie să îl ajute, să îi explice, să vorbească cu el, chiar și non-verbal. Anul acesta copiii cu o astfel de boală deja merg la școală, fac eforturi alături de colegi, învățător, cadre didactice de sprijin, părinți ca să fie copii obișnuiți”, explică Vetrici.
Persoana care are simptome de autism trebuie examinată de o echipa de specialiști. O astfel de echipă include medicul psihiatru, psihologul, neurologul, logopedul și consultantul în probleme de educație.
Pentru astfel de copii, care sunt persoane cu nevoi speciale de educație, ușile Centrului „Casa pentru Toți” din orașul Ungheni mereu sunt deschise. În viziunea Mariei Calchei, directoarea centrului, chiar dacă fiecare copil este unic în felul său, totuși sunt niște semne care i-ar pune în gardă pe părinți. „Au un ritual al lor, trăiesc în lumea lor. Dacă ei știu că jucăria lor preferată este într-un loc anumit, dar văd că i-a fost schimbat locul, pot intra în panică, isterizează. Părinții pot observa că este perturbată comunicarea interumană, totodată nu vor putea însuși materialul de studii la unele obiecte, pe când la altele vor fi chiar foarte-foarte buni”, explică specialista.
„Cu cât mai timpuriu depistăm elementele autismului, ne adresăm la specialist, folosim tehnicile necesare pentru această dizabilitate, cu atât mai corect și bine putem consilia copilul”, adaugă Maria Calchei.
Svetlana Vitan, logoped, spune că astfel de copii necesită o atitudine mai specifică și pentru că autiștii comunică mai mult prin gesturi, de aceea ar trebui să se comunice verbal cât mai mult cu ei. La fel, dânsa le sugerează părinților să stea cât mai mult în preajma copilului, să discute cu el, să îi observe comportamentul și dispoziția lui.
Pentru a cunoaște mai bine specificului lucrului cu acești copii, pentru a însuși metodele de educație, trei specialiști de la acest centru fac studii la asociația „Sos Autism”, Chișinău, unde de rând cu experții străini își împărtășesc experiența și mamele care au astfel de copii. „Invităm părinții să apeleze la o simplă consultație dacă au observat ceva diferit la copilul său față de ceilalți, pentru a găsi răspuns la întrebările care îl frământă. Specialiștii pot să le sugereze ce activități să facă, ce observări să țină, care sunt elementele autismului”, îi încurajează Maria Calchei pe părinți.