Profesia de mediator este prea timid auzită în Republica Moldova. Pe când în Statele Unite 70% din conflictele ce ar putea ajunge în judecată sunt soluționate prin intermediul unui mediator, în Ungheni 9 din 10 oameni nu cunosc ce înseamnă medierea. La data de 20 februarie în incinta primăriei municipiului Ungheni a fost organizată ziua ușilor deschise cu prilejul Zilei Naționale a Mediatorului. Urmăriți în continuare un interviu despre mediere cu Tamara Cojocaru, fost pedagog, jurist, actualmente deținătoarea unui birou individual de mediere în Ungheni.
— Activați deja de câțiva ani ca mediator, ne puteți spune cum este privită medierea în raionul Ungheni?
— Cu părere de rău, la noi prea puțini cunosc ce este medierea. Lumea nu știe că anumite litigii pot fi soluționate și în afara judecătoriei, cu costuri aproape nesemnificative comparativ cu cele de judecată, într-un timp mult mai scurt, confidențial, mult mai flexibil și într-o ambianță plăcută. De asta se face vinovat și statul într-o oarecare măsură, fiindcă nu a încurajat mediatorii, toate resursele fiind îndreptate către judecătorie, după introducerea medierii judiciare. Noi, mediatorii, suntem liber profesioniști și pentru a activa trebuie să avem propriul birou înregistrat sau să facem parte dintr-o organizație. Numărul mic de clienți și condițiile care ni se impun fac ca această profesie să fie una neprofitabilă, motiv pentru care oamenii nici nu cunosc această oportunitate. De câteva ori am purtat discuții cu părți din anumite conflicte, le-am sugerat această cale, dar, fiind vorba de conflicte între instituțiile statului, aceștia au spus că prin judecată statul asigură cheltuielile, dar un mediator va trebui să-l plătească din propriul buzunar.
— Cum puteți explica această tehnică pe înțelesul tuturor, în ce constă ea?
— Medierea este o altă modalitate de a rezolva un conflict, altfel decât prin judecată. Prin intermediul unui mediator, persoană atestată în condițiile legii, cele două părți vor încerca să ajungă la un numitor comun. Pentru ca acest proces să aibă loc, ambele părți trebuie să participe. Mediatorul stă între cele două părți și analizează situația, îi ajută să comunice eficient și identifică punctele de interes comun ale celor două parți, astfel încât să poată lărgi sau restrânge sfera de negociere. Acesta niciodată nu va da dreptate unei părți sau alteia, el va fi mereu pe linia de mijloc a disputei, va fi imparțial și neutru față de interesele fiecărei parți din dispută.
— Care este totuși costul ședinței de mediere și de câte ședințe este nevoie?
— Costul unei ședințe variază între 200 și 500 în dependență de complexitate, dacă părțile sunt de acord pot împărți suma. Dar să vă spun așa suma dată este nesemnificativă pe lângă taxele care se percep la judecătorie nemaivorbind de timpul pierdut și stresul psihologic. În ceea ce privește numărul de ședințe diferă de la caz la caz, sunt conflicte care pot fi rezolvate și într-o singură ședință, altele au nevoie de 2-3 ședințe, depinde de părțile conflictului, dacă sunt dispuse să cedeze și să ajungă la numitorul comun.
— Câte cazuri ați soluționat pe parcursul anului trecut?
— Anul trecut nu am soluționat decât un caz, dar în 2019 în Republica Moldova au fost soluționate 479 de litigii.
— Părțile unui conflict se pot adresa unui mediator, dacă a fost deja depusă cererea în judecată?
— Da, ei pot depune o cerere prin care solicită soluționarea cazului prin mediere, în acel moment procesul este stopat. Dacă cazul este soluționat prin mediere, mediatorul va semna procesul verbal și îl va înainta judecătoriei, iar procesul va fi anulat. Dacă conflictul nu se rezolvă, procesul de judecată va fi reluat.
— Cum credeți, pe viitor ar putea crește numărul adresărilor pentru soluționarea conflictelor prin mediere?
— Este greu de spus, la noi lumea este înrăită, puțini sunt dispuși să cedeze. Majoritatea preferă instanțele de judecată din satisfacția de a vedea inculpatul pus la colț, decât de a sta cu el la o masă pentru a purta o conversație omenească și de a găsi o soluție durabilă.
Dorina Molea