Jana Bejenaru, specialistă în cadrul Centrului Raional de Creație a Copiilor Ungheni, conducătoare a două cercuri teatrale „Spiridușii” și respectiv „Vatra”, filiala Pârlița, implementează diverse metode și tehnici de lucru în aspect de educație teatrală a copiilor.
Potrivit dânsei, drept reper în acest sens îi servesc experiențele preluate în cadrul unei conferințe de la București. „Am avut ocazia să experimentez acele metode și forme de joc teatral, pe care ulterior le-am folosit și la moment stau la baza activității mele. Fiind conducătoare a acestor două cercuri, bineînțeles am luat cunoștință cu experiența mai multor specialiști din domeniul dat, însă multe lucruri interesante le-am aflat de la doamna Sylvia Rotter, fondatoarea Teatrului Vienez de copii, care este și autoarea cărții „Sus cortina pentru viață”- pedagogie teatrală, jocuri și exerciții”, a specificat ea.
„Această carte pe care mi-a dăruit-o această doamnă, care este actriță, producător și regizor de teatru. Îmi este drept una de căpătâi în munca mea. Firul esențial al acestei lucrări expus de autoare spune în felul următor: Ce pot face părinții și pedagogii pentru a sprijini în mod conștient dezvoltarea gândirii, dezvoltarea emoțională și perceperea corporală a copiilor? Ghidul practic de pedagogie teatrală, care ține cont de noile cunoștințe din domeniul cercetării creierului, dezvăluie modul în care nenumăratele exerciții folosite în cadrul muncii de teatru cu copiii din ciclul primar contribuie la stimularea dezvoltării lor emoționale și sociale, la dezvoltarea lor la nivelul vorbirii și al motricității. Siguranța de sine, conștiința de sine și abilitățile de comunicare și prin urmare curajul și dorința de implicare sunt susținute pentru a acționa în mod pozitiv ca poli opuși în fața anxietății și a agresivității. E un manual pentru munca de teatru cu copiii, care are la bază jocul ca formă de dezvoltare a ritmului, percepției, exprimării, bazate pe exerciții de improvizare, ritmică, vorbire, etc.”, a mai precizat specialista.
Rezultatul muncii pe care o face Jana Bejenaru este destul de vizibil prin prezența și evoluarea elevilor la diferite activități de nivel local, dar și internațional. Experiența preluată de la cei din București are un impact pozitiv asupra dezvoltării abilităților educative și teatrale, căci și realizările în acest aspect sunt pe măsură. „În acest an membrii cercurilor teatrale „Spiridușii” și „Vatra” au participat la concursul internațional „Traditional music” și festivalul-concurs internațional de interpretare și creație, „Miracolul copilăriei”, ambele desfășurate la București, cu sceneta „Piept la piept” după povestirea cu același nume de Ion Druță, unde au luat locul I și cu sceneta „Floarea cerului” de Raisa-Lungu Ploaie, de la care au câștigat trofeul festivalului.
„Acest lucru ne bucură și ne motivează să atingem noi performanțe”, a menționat, profesoara de educație teatrală de la Centrul Raional de creație a copiilor Ungheni, Jana Bejenaru.