Locuitorii uneia dintre casele de pe strada Ion Creangă din Ungheni sunt uimiți de faptul că în martie, în ciuda faptului că au folosit liftul cu mult mai puțin din cauza carantinei, facturile au venit cu o sumă mult mai mare. Una dintre interlocutoare a menționat că, în general, nu doreau să intre în asociația proprietarilor de locuințe privatizate, dar, vrei-nu vrei, toți au fost incluși în componența ei. Acum ar apărea mai multe întrebări decât soluții pentru probleme. Chiar și în acest caz, cu lifturile, de ce, spun ei, nimeni nu explică, nu spune cum și pentru ce plătim.
Președintele asociației proprietarilor de locuințe privatizate, Nicolae Rusu, a fost surprins de întrebare: cum adică nu vorbesc și nu explică? Ei au explicat de mai multe ori, dar, dacă ceva nu este clar, oamenii trebuie să vină și să întrebe, atunci vor fi mai puține vorbe, plângeri și suspiciuni.
Ei bine, explicați de această dată autorului articolului cum se plătește taxa pentru utilizarea liftului. Conform interlocutorului, când primăria a trecut toate ascensoarele din oraș în gestiunea asociației, consiliul municipal a aprobat tarifele. Pentru clădirile cu 9 etaje cu 4 apartamente pe palier – este vorba de 36 de apartamente pe scară – este de 540 de lei, unde sunt 27 de apartamente – 480 de lei și pentru căminele de tip familial, unde sunt 10 apartamente la etaj, precum cele de pe strada Romană 9, Crestiuc 1, 3, Porumbescu 7 – 692 lei. Acest tarif nu s-a modificat timp de trei ani. Trebuie să înțelegem că aceasta prevede salariul personalului, achiziționarea de piese de schimb, având în vedere că ascensoarele sunt destul de vechi.
În plus, fiecare scară are contorul propriu pentru contabilizarea energiei electrice consumate. Toate datele lor, precum și valoarea tarifului sunt împărțite la numărul de persoane înregistrate în fiecare apartament. Dacă o persoană pleacă undeva temporar, trebuie să vină să scrie o cerere că nu va fi 1-3 luni. Datele contoarelor electrice din case sunt luate de către controlorii întreprinderii pentru distribuirea energiei electrice, iar în acele case care fac parte din asociație, datele sunt înregistrate de angajații săi, în plus, în data de 27 a fiecărei luni. Adevărat, nu am înțeles care e sensul muncii duble și modul în care aceste două organizații ajung la un numitor comun.
Se pare că întrebările au apărut din cauza faptului că furnizorul de energie electrică a calculat pe baza consumului mediu, când controlorii nu puteau merge pe la case ca să ia indicii din cauza carantinei. De ce s-a putut întâmpla că plata pentru lift în martie nu a scăzut, deși, cum e logic, ar fi trebuit, interlocutorul nu a putut spune, a sugerat doar că cineva s-ar fi putut conecta la acel contor, ar fi fost astfel de cazuri.
Rămâne să le dorim membrilor asociației să nu le fie frică și să întrebe de ce este așa și nu altfel. Atunci, cred eu, vor fi mai puține întrebări și probleme și mai multă ordine.