Protagonista rubricii „Oameni și locuri” din această ediție e o doamnă, care întreaga sa viață și-a petrecut-o printre cărți. Chiar din primii ani ai copilăriei pătrunde în această lume fantastică. Mai întâi, cu ajutorul mamei, apoi curiozitatea de a găsi răspunsuri și, mai pe urmă, dragostea pentru carte nu a lăsat-o. Astfel, de peste 30 de ani activează în domeniul biblioteconomic. A fost și bibliotecară, și metodistă. Nu își vede rostul pe acest pământ fără carte. E vorba de Tatiana Zaițev, care în prezent ocupă funcția de șefă a Bibliotecii Publice Zagarancea.
Dragostea pentru cărți e o trăsătură genetică
S-a născut și crescut într-o familie de intelectuali din satul de pe malul Prutului, localitate cu o istorie de câteva secole. Tatăl a făcut studiile la două tehnicumuri (nota red: În prezent aceste instituții sunt colegiile) și a absolvit și institutul, iar mama a fost bibliotecară toată viața. Deci, putem considera că dragostea pentru cărți e o trăsătură genetică în familia dânsei.
Mai are încă două surori și un fecior pe care îl iubește mai mult decât viața. Acesta face design grafic și este liber profesionist (freelancer), dar este un împătimit al cărților, la fel ca mama și bunicii săi. Astfel, tradiția familiei e păstrată și valorificată.
Necazurile nu au ocolit-o
Tatiana Zaițev e persoana care tot timpul zâmbește și atunci când o întâlnești întotdeauna îți spune o vorbă bună, care îți dă puteri să privești viața cu seninătate. Dar a avut și ea de înfruntat probleme, care au pus-o la încercare și au învățat-o că întotdeauna zâmbetul e antidotul. A plecat și ea ca mulți moldoveni peste hotare ca să își poată asigura un trai decent, dar feciorul i-a spus să revină în țară și la pasiunea ei de o viață, cea de bibliotecară ca să bucure cititorii de toate vârstele, că bani pentru întreținerea lor îi va câștiga el.
În căutare de răspunsuri
A crescut în bibliotecă și întotdeauna și-a pus întrebări de genul care e funcția unei bibliotecare, chiar dacă mamă sa a lucrat toată viața sa în acest domeniu. La peste 30 de ani de activitate Tatiana Zaițev încă mai caută răspunsul, pentru că e o meserie în care tot timpul descoperi ceva inedit.
A încercat nepoata din Londra, care lucrează la compania Microsoft, să-i dea unul și care i-a plăcut extrem și încearcă să-l pună în practică și în Moldova. Dădaca fiicei sale de doi ani o duce pe micuță la toate bibliotecile din metropola britanică, pentru a o crește într-un mediu intelectual. Acolo toți părinții așa fac, există tradiția de a-i forma de mici să meargă la biblioteci și să fie utilizatori activi.
Biblioteca concurează cu barul
Unicii concurenți redutabili ai bibliotecilor, ne spune Tatiana Zaițev, sunt barurile și incultura. Lupta este crâncenă, dar nu se dă bătută. Dovadă e că tot timpul la Zagarancea e forfotă la bibliotecă. Pentru asta a început să realizeze activități în care implică persoane din diferite generații. „E un alt unghi de abordare, anume dezvolt biblioteca ca și conector de personalități, de ieri și de azi, originare din Zagarancea, de oameni interesanți, care au pasiuni, care pot fi împărtășite cu utilizatorii mai tineri. Într-o expresie – să fie forfotă la bibliotecă. Biblioteca înseamnă libertate și de aceea am pus la intrarea în bibliotecă – Citește, cunoaște, creează liber” precizează dânsa.
La capitolul info-documentare se atestă un analfabetism funcțional
„Oamenii nu știu să se orienteze în lumea informației. Nu știu cum să o selecteze. Se pierd, iar noi, bibliotecarii, avem menirea să-i ajutăm. La capitolul info-documentare e analfabetism funcțional, din păcate. De aceea, acum mă voi axa pe această direcție, pentru că avem nevoie de oameni informați în societate” ne dezvăluie, Tatiana Zaițev, din planurile de dezvoltare a bibliotecii Zagarancea. Pentru aceasta i-a mers la mai multe cursuri de dezvoltare profesională și poate să le ofere suport celor care au nevoie să caute o anumită informați sau dacă aceasta e veridică și poate fi utilizată.
Vin oamenii la bibliotecă într-o lume tot mai tehnologizată? Tatiana Zaițev ne zice că da, în special adolescenții vin la bibliotecă. „Îmi place să lucrez cu ei. Sunt la vârsta când au cea mai mare nevoie de a fi îndrumați. Mă străduiesc să aranjez astfel cărțile, revistele și ziarele ca să creez o atmosferă cât mai atractivă pentru a-l face pe utilizator să ia loc și să citească. Oferta bibliotecii este concepută împreună cu Clubul Bibliovoluntarilor, ce activează ca grup de sprijin al instituției, și participă și la realizarea activităților, unindu-ne forțele pentru dezvoltarea armonioasă a generației tinere în cadrul bibliotecii și comunității. Resimt mereu sprijinul lor și aprecierea. Mai nou, Consiliul Tinerilor, care activează pe lângă Primăria Zagarancea au pornit cu elan de a se implica atât în activitatea bibliotecii, cât și la efectuarea evenimentelor publice comune, care au fost de bun augur. Am planificat și organizat împreună cu Consiliul Tinerilor și alte instituții publice Sărbătoarea Copilăriei”. Adolescenții și tinerii s-au implicat intens și în proiectul instituțional Biblioteca care ne unește (2021-2022), care are ca scop facilitarea activităților inter-generații, astfel voluntarii participând la asigurarea uneia din funcțiile de bază a bibliotecii, de asigurare a platformei pentru transferul de cunoștințe , dezvoltare culturală și socială a membrilor comunității. În cadrul proiectului au avut loc master-class-uri, training –uri, prezentare de carte de autor din comunitate, expoziții personale, expoziții de carte a celor mai buni cititori etc.”, ne spune bibliotecara.
Precizăm că în raionul Ungheni sunt cele mai multe biblioteci din țară, care au categoria a II-a de evaluare în urma rezultatelor procesului de acreditare, care a avut loc pentru prima dată în Republica Moldova.