Tatiana Tomșa este originară din satul Măcărești. Este energică, face voluntariat și se implică activ în proiectele comunitare. De mai bine de un an este președintă a Consiliului Raional de Tineret din Ungheni. Astăzi vorbim cu ea despre voluntariat, tineri, obstacole și dorințe.
— Pentru început o să te rog să îmi spui câte ceva despre tine.
— Mă numesc Tatiana, am 18 ani, îmi place să mă implic în activitățile de voluntariat (atât la nivel local, cât și național) și pledez pentru promovarea angajamentului civic și cetățeniei active.
— Cum ai ajuns președintă a Consiliului Raional de Tineret Ungheni?
— Funcția de președintă a Consiliului Raional al Tinerilor din Ungheni (CRT Ungheni) a fost o provocare frumoasă pentru mine, una care a început acum 1 an și jumătate și care mi-a oferit cele mai bune practici de cetățenie activă.
— Când ai început să te implici în activități de voluntariat? De ce?
— Voluntariatul a devenit „meseria” mea, ca să mă exprim așa, acum 2 ani, când am început să mă implic în cadrul Centrului Raional de Tineret Ungheni, ulterior și în CRT Ungheni. Am ales să practic voluntariatul pentru că simțeam că e o necesitate pentru mine și mă va ajuta să cresc mai mult în competențe și în tot ce poate oferi voluntariatul.
— În calitate de președintă a CRT Ungheni, la sigur, ai cunoscut mulți tineri. Cât de activi vezi tu tinerii din raionul Ungheni?
— În activitatea mea, atât în CRT Ungheni, cât și ca tânără am observat că tinerii din raionul Ungheni sunt implicați. Desigur că activitatea acestora nu este doar în roz și întâmpină și anumite provocări, însă asta nu le stopează ideile și aspirațiile spre care tind.
— Cum crezi, tinerii au suficient suport pentru a-și realiza activitățile de voluntariat?
— Dacă e să vorbim de Consiliile Locale ale Tinerilor din raionul Ungheni (CLT-uri), atunci nu în toate cazurile tinerii dispun de suportul necesar lor. Pe alocuri e ușor de coordonat o activitate alături de Autoritățile Publice Locale (nivel I), alteori este mai greu, însă, după cum am mai menționat, tinerii totuși sunt activi și se implică în procesul de luare a deciziilor la nivel local.
— Ce schimbări îți dorești tu în sectorul tineretului?
— Provocarea pe care eu am simțit-o foarte apropiată de unii tineri din CLT-uri ar fi dialogul dintre APL și CLT. Dacă aș putea schimba ceva în ce privește sectorul tineret, atunci aș pleda mai mult pentru comunicarea eficientă între APL și CLT pentru că asta este cheia de succes (aș spune) a activității unui CLT.
— De ce este necesar ca tinerii să se implice în diverse activități de voluntariat?
— Cu toții știm că acțiunile de voluntariat ne aduc prieteni noi, experiențe noi, timp util petrecut, însă pe lângă asta, tinerii își dezvoltă capacitatea de a crea o societate pașnică, de a promova activismul civic și cetățenia activă. Atunci când se implică, tinerii își dezvoltă anumite competențe și devin mai apropiați de termenul „societate” și de valorile pe care aceasta le promovează.
— Cum te-a influențat voluntariatul pe tine ca personalitate?
— Inițial, până a mă implica în activitățile de voluntariat, eram o persoană introvertită, trăiam doar în zona mea de confort și nu știam nici pe aproape cât de mult înseamnă a fi voluntar. Chiar în primele luni, când am început să practic voluntariatul, eram timidă și retrasă de grupul de voluntari din care făceam parte, însă apoi am înțeles că tinerii pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului nu mi-au fost doar prieteni sau simpli tineri pe care i-am cunoscut. Oriunde am pășit și am dat de tineri, mi-am creat câte o familie: familia CRT Ungheni, familia CT Ungheni, familia Rețelei Naționale a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova (RNCLTM) etc. Voluntariatul m-a ajutat să îmi găsesc idealurile spre care tind, m-a ajutat să dobândesc anumite competențe, să discut cu factorii de decizie, să contribui la promovarea participării tinerilor în procesul decizional.
— Ce este voluntariatul pentru tine?
— Voluntariatul pentru mine e despre oameni. E despre ce poți face alături de și pentru oameni. Voluntariatul, după cum am mai spus, e munca mea. Sau poate datoria mea de a promova frumosul, utilul și activismul tinerilor de pretutindeni.