În această ediție vă face invitația la lectură Nelea Moroșanu, profesoară de limba și literatura română și limbă franceză în cadrul IPGimnaziul „Anatol Popovici”, com. Boghenii Noi.
Dânsa mărturisește că îi place să citească mult, pentru că lectura înseamnă pentru dumneai disciplină, înălțare spre culmile succesului, o forță imbatabilă, cultură, creativitate. „La moment este cel mai interesant hobby și mă bucur că sunt un exemplu viu pentru elevii mei” ne spune ea.
Cartea care ne-o propune la rubrica noastră, devenită tradițională în paginile ziarului, are un impact extraordinar asupra tuturor. E vorba de „Tatăl celuilalt copil” de Parinoush Saniee. De ce această carte ? Aș putea să-i zic celui care se gândește astfel că ar trebui citită de fiecare părinte. „Tatăl celuilalt copil” este o lecție de viață pentru toți, de la mic la mare. După lectură, eu, mi-am dat seama că greșisem în educația copilului meu mai mare. Am început să-i privesc micile gafe cu alți ochi, să înțeleg de ce procedează într-un anume fel și să găsesc soluții ca să-l înțeleg.
Cartea reprezintă scene dintr-o familie din Iran. Personajul principal e unul din cei doi copii ai familiei, Shahab, care în viziunea lor avea probleme mentale, însă acest copil era un geniu ce nu a fost înțeles niciodată. El refuza să vorbească, se comporta ciudat, era foarte violent și plus la asta își crease niște prieteni imaginari: Asi și Bibi.Tatăl lui îl forța pe celălălt frate a lui să învețe, să nu-l facă „să roșească”, pentru că Shahab era considerat de toți un retardat, prostănac, indezirabil, înapoiat. Toți membrii familiei, mai puțin mama, se simțeau frustrați de conduita lui. Această tensiune febrilă decurge până în momentul când apare bunica din partea mamei. Ea constituind o punte de salvare pentru acest copil. Datorită ei, comportamentul lui se schimbă considerabil, ajunge până la faptul că termină facultatea cu brio, devine o persoană cunoscută și tatăl lui își dă seama că făcu un mare fiasco în educația lui. Toți copiii au nevoie de dragoste.
Din descrierea cărții: Aniversarea a 20 de ani îi oferă lui Shahab prilejul să-și revadă copilăria, o perioadă marcată de conflictele provocate în familie de refuzul lui de a vorbi și de relația tensionată cu părintele său. Povestea romanului „Tatăl celuilalt copil” conturează, prin ochii a două personaje, viața unei familii iraniene tipice din clasa de mijloc, în care fiecare suferă, într-un fel sau altul, sub povara rolului pe care i-l impune tradiția. „Tatăl lui Shahab”, Naser, este convins că datoria sa față de familie se limitează la a-i asigura confortul material, ignorând nevoile afective ale soției și copiilor.
Aceeași autoare, Parinoush Saniee, mai semnează și cea mai vândută carte a tuturor timpurilor din Iran – „Cel care mă așteaptă”, roman interzis de două ori până a apărea.