Recent Direcția Ocuparea Forței de Muncă Ungheni a organizat un târg al locurilor de muncă în cadrul Programului Național „Capitala Tineretului 2023” al Ministerului Educației prin intermediul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activități de Tineret. Partea de organizare a acestui târg i-a revenit Asociației Obștești „Centrul de Dezvoltare Personală”, președintă Elena Burlacu.
Participanții au fost informați de către specialiști despre serviciile și măsurile active de ocuparea a forței de muncă și despre cele mai recente oferte de muncă declarate de către agenții economici. Cei prezenți la târg au fost informați despre situația de pe piața muncii din municipiul și raionul Ungheni și care sunt posibilitățile de angajare sau instruire într-un domeniu sau altul. „La moment locuri disponibile avem multe, important este ca cei ce își vor alege astăzi o profesie să rămână la noi în țară. Avem nevoie de specialiști care își știu bine meseria”, a ținut să menționeze Oxana Căniță, specialistă la Direcția Ocuparea Forței de Muncă Ungheni.
Potrivit organizatorilor târgului, colaborarea cu Școala Profesional-Tehnică Ungheni, dar și cu alte instituții din municipiu permite familiarizarea tinerilor cu anumite specialități pe care ulterior aceștia le-ar putea îmbrățișa. „Am inițiat acest târg pentru a ajuta tinerii să comunice cu angajatorii și să mediteze în ce domeniu vor putea mai apoi să se încadreze. Discutând cu unii angajatori am înțeles că un lucru benefic pentru cei necalificați sunt instruirile, fapt ce le-ar permite să însușească mai apoi o meserie”, a specificat Elena Burlacu, coordonatoarea activității.
Participanții au avut posibilitatea să se familiarizeze cu ofertele de muncă propuse de angajatori, condițiile de angajare și tot ce poate pune la dispoziție fiecare angajator. Impresionați de unele profesii pe care le-ar putea îmbrățișa pe viitor s-au arătat a fi în special tinerii de la Școala Profesională, gazda târgului. „Sunt prezentă la acest târg pentru a afla ce oferă piața de muncă. Este bine că fiecare angajator ne explică, ne dă consultații într-un domeniu sau altul în care ne-am dori să activăm. Am planuri frumoase pe viitor. După absolvirea Școlii Profesionale aș dori să dau cu succes bacalaureatul și să-mi continuu studiile la universitate, iar dacă nu-mi reușește vreau să devin pompier sau polițistă. Doresc să-mi aleg aceste profesii, pentru că acest lucru m-ar face mai curajoasă, cu mai multă încredere în sine, pentru a salva vieți omenești, pentru a fi de folos societății”, ne-a spus Maria, elevă Școala Profesională.
„Aș dori să muncesc în domeniul tehnologiilor informaționale, fiindcă este o profesie solicitată pe piața muncii. Prefer să rămân în țară, deoarece aici îmi sunt prietenii, aici îmi este familia. Cred că și la noi putem avea un trai decent, doar muncind și perseverând”, a afirmat Lilia, elevă la Școala Profesională.
De menționat că în municipiul și raionul Ungheni sunt aproximativ 58.000 de persoane apte de muncă, dintre care doar 21.000 sunt oficial la evidență, iar 17.000 sunt oficial angajate, 9000 lucrează în sectorul public și 8000 în sectorul privat.