Anul a debutat, pentru Asociația Obștească „Adăpost și Alinare” cu o veste foarte bună: proiectul „Tradiție cu modernism”, depus la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a fost selectat dintr-o listă impunătoare.
Astfel, echipa și-a propus împreună cu partenerii, Secția Cultură și Turism și Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”, să instruiască specialiștii în cultură din patru localități – Todirești, Costuleni, Pârlița și Ungheni – în meșteșugărit, să creeze ateliere de artizanat și să identifice meștușugurile specifice localităților. Acestea ne-a declarat Rodica Guțu, președinta asociației respective și coordonatoarea proiectului.
Un prim eveniment s-a desfășurat recent la Costuleni în incinta Casei de Cultură. E vorba de conferința „Camașa tradițională”, unde s-au discutat „Din tainele iei…de-a descifratul”, (Eudochia Goian, istoric, șefa Casei de Cultură din localitate) și despre „Tipologia pieselor componente ale portului popular românesc” (Maria Ciobanu, meșter popular).
Rodica Guțu a subliniat faptul că la Costuleni există multe femei iscusite. Un exemplu este cel al Eudochiei Goian, fiind și meșteriță în croșetare și broderie. Lucrările ei au bucurat ochii participanților la activitate.
Maria Ciobanu, cunoscută ca un valoros meșter popular, a oferit master-class în brodarea cămășii tradiționale moldovenești, dând speranță în dezvoltarea atelierului de artizanat constituit în Costuleni.
Anterior, Maria Bolotovici, șefa Secției Cultură și Turism Ungheni, a menționat că în atribuțiile de partener în cadrul acestui proiect intră punerea la dispoziția echipei a bazei de date a meșterilor populari din localitățile menționate mai sus și oferirea suportului în organizarea evenimentelor culturale prevăzute în planul de activități.
Cu un moment artistic, care le-a prilejuit o adevărată plăcere celor prezenți, a venit ansamblul folcloric model de copii „Frunzişoară-Lozioară”, condus de Iurie Vizir.