„Pe străzile Bernardazzi și Hasdeu din Ungheni se taie copacii și lemnul este imediat zdrobit. Ce-i asta, se fac peleți? Uitați-vă cu ce viteză dispar arborii de pe străzi, dacă va continua în felul acesta, în cinci ani în oraș nu va rămâne niciunul. De ce nu scrieți nimic despre asta?”, spune indignat un locuitor al cartierului Tineretului. „Alături de dvs. (e vorba despre strada Eminescu – nota autorului) degrabă copacii nu vor mai avea ramuri”, spune un bărbat care se prezintă „un simplu trecător”, fluturând telefonul mobil cu fotografii.
Potrivit viceprimarului orașului Ungheni, Lilia Bernic, au fost tăiate ramurile și copacii de care au rugat locuitorii și care erau periculoși sau deranjau, însă la 12 aprilie această lucrare în oraș a fost finalizată. Iar în luna mai, va sosi un expert care va analiza cererile venite de la cetățeni, de exemplu, din casa nr. 20 de pe strada Decebal, nr. 11 pe strada Bernardazzi – în prezent, autorizația pentru tăierea copacilor se eliberează numai în Chișinău. Acolo unde ramurile împiedică, se deplasează la fața locului împreună cu șeful sectorului amenajare, Nicolae Donici, o persoană foarte responsabilă, văd, verifică, precizează.
Și cum rămâne cu tocătorul de crengi? Acest lucru nu ar fi adevărat, deoarece toate ramurile sunt stocate într-un singur loc. Iar lemnul? Nu, ei nu le-au mărunțit, dar câți copaci s-au tăiat, numai cei avariați, nu poate spune, trebuie de clarificat. Da, oamenii pot cumpăra lemn de foc, dar de obicei ei caută specii tari, pe când sunt din cele moi. Și din nou vorbim despre ramurile uscate, care amenințau să cadă peste mașini și prezentau pericol pentru oameni.
„În ceea ce privește tăierea copacilor, avem nevoie de adresa concretă, atunci vom verifica dacă există autorizație sau nu și este emisă de Agenția de Mediu. Intervenim atunci când legea a fost încălcată, depistăm fapte, întocmim procese-verbale și pedepsim, dacă este necesar”, spune Mihail Gorenco, șeful Inspecției Protecție a Mediului.