Terenurile lăsate în voia sorţii şi devenite între timp paragine vor putea fi date în arendă de către autorităţile publice locale în baza unor precondiţii şi dacă va fi respectată o procedură de somare a proprietarului. Această prevedere se regăseşte în proiectul noului Cod Funciar, aprobat în şedinţa Guvernului din 22 decembrie.
Conform documentului emis şi aprobat de către Guvern autoritatea locală ca să dea în arendă un teren abandonat trebuie să respecte mai multe condiţii.
Prima şi cea mai importantă ca să fie pornită o asemenea procedură: în cazul în care proprietarul terenului agricol, mai mult de doi ani succesivi, nu are grijă ca acesta să fie într-o stare fitosanitară (combaterea şi răspândirea buruienilor), atunci APL are dreptul de a administra terenul respectiv, dispunând ca să fie dat în arendă doar în urma îndeplinirii unor paşi clar stipulaţi în noul Cod Funciar: – proprietarul terenului este somat în scris ca în termen de trei luni să ia măsurile necesare privind folosirea terenului; – în cazul în care somaţia rămâne fără răspuns, autoritatea publică locală decide darea acestui teren în arendă pentru un termen de maximum 5 ani prin licitaţie publică ori după, caz, prin contract direct, unicului deţinător de teren adiacent.
Potrivit bizlaw.md administrarea terenului agricol de către autorităţile publice locale nu este un impediment pentru înstrăinarea sau constituirea altor drepturi reale de către proprietar.
Aceeaşi sursă mai precizează că proprietarul sau dobânditorii legali vor putea în orice moment, printr-o declaraţie scrisă adresată autorităţilor publice locale, să-şi întoarcă dreptul de a administra terenul agricol, contractele de arendă fiindu-le opozabile până la expirarea termenului pentru care au fost încheiate.
Plata arendei terenului agricol va fi depozitată pe un cont special al primăriei.
În noul Cod Funciar a mai fost inclusă interdicția de a dobândi dreptul la proprietate privată asupra terenurilor cu destinație agricolă de către persoanele fizice și juridice străine sau apatrizii, sub sancțiunea nulității absolute al actului juridic de dobândire.