Piața agricolă este locul în care de-a lungul timpului producătorii agricoli din raionul Ungheni, dar și oamenii care cultivă fructe și legume pe lângă casă își comercializează producția crescută. Care din automobile, care de pe tejghele sau de la sol își îndeamnă cumpărătorii să le cumpere marfa. Dacă în prima jumătate a zilei în jur domnește ordinea și totul e aproape ca la carte, apoi la sfârșitul peței contemplăm o priveliște deloc îmbucurătoare.
Cei care și-au vândut marfa, fără să privească în urmă, își strâng atributele și pornesc spre casă, lăsând mult de lucru celor care fac ordine în acest loc. Maria și Cezar Ivanov, un cuplu din municipiul Ungheni, activează de 7 ani la această piață și tot de atâta timp asistă la tabloul dezolant, pe care îl lasă comercianții în urma lor. Chiar dacă aceasta le este meseria, fapt pentru care sunt salarizați, soții rămân nedumeriți de cultura celor care tot la muncă vin aici.
În acest context Maria spune: „Aceștia care vând lasă mare mizerie în urma lor, chiar dacă cei din administrația peței le fac observație. Poate ar fi cazul să intervină reprezentanții de la ecologie sau poliție, altfel nu știm cum să procedăm”. De aceeași părere este și Cezar, specificând următoarele: ”Aceasta este cultura moldoveanului, eu zic, așa educație cred că au. Chiar n-ar putea să pună în ceva coaja de ceapă, usturoi, roșiile stricate, dezordine totală”. Același lucru poate fi observat și în cealaltă parte a pieței, unde se vând la fel legume și fructe, dar și alte mărfuri. Încercările de a-i atenționa pe cei care lasă dezordine în jur deseori se soldează cu apostrofări, spune Maria: ”Sunt foarte mulți, dar agresivi și răi, pot să te lovească, mai bine să nu le zici nimic, căci ei consideră, că dacă plătesc locul la piață, li se permite să lase și dezordine”.
”Vreau să vă spun că nu doar resturi de legume sau fructe poți găsi în piață, dar și alte lucruri urâte poți întâlni aici, de vreme ce unii au tupeul să-și satisfacă chiar necesitățile fiziologice în acest loc vizitat de atâta lume. Permanent organizăm raiduri pentru a monitoriza situația, îi avertizăm pe unii, dar se vede că aceasta este conștiința unora. Ce ține de amenzi, legea nu prevede acest lucru, atât doar, putem întocmi procese-verbale, dar și aceasta este o procedură de durată”, a explicat cu lux de amănunte gestionarul peței agricole.
Întrebați cum se descurcă cu o asemenea muncă, soții Cezar și Maria Ivanov menționează că le este greu, desigur, dar nu au de ales, deoarece cu pensia pe care o primesc nu se pot descurca. Ei spun că atunci când au mult de lucru cheamă în ajutor și pe careva din rude, mai cu seamă la tăiat buruienile și la căratul tonelor de gunoi.
Ce acțiuni întreprinde administrația peței în privința celor certați cu bunul simț, am încercat să aflăm de la directorul Dumitru Malanciuc, care ne-a comunicat că dânsul cunoaște bine situația dată și că problema este mare în acest sens.