La Ungheni în perioada 12-16 iunie tineri din patru orașe înfrățite cu municipiul (Cluj-Napoca și Iași (România), Kutaisi și Tskaltubo (Georgia), Konin (Polonia), împreună cu semeni de-ai lor ungheneni într-o inițiativă inovatoare de promovare a turismului responsabil și implicarea comunității locale, au (re) descoperit regiunea Ungheni. Metoda de lucru a fost una inovatoare – photovoice sau „fotografii vii”. Participanții au avut ocazia de a împărtăși poveștile lor personale și de a oferi o perspectivă unică asupra experiențelor turistice în zona noastră cu ajutorul fotografiilor.
Cele cinci grupuri au primit camere foto și au fost îndrumați să exploreze comunitatea și destinațiile turistice din jur prin obiectivul aparatului foto. Au fost încurajați să observe și să surprindă aspecte unice și autentice, care reflectă atât frumusețea locurilor, cât și provocările cu care se confruntă zona.
După care, participanții au participat la discuții și dezbateri despre importanța turismului sustenabil și impactul acesteia asupra comunității. Au fost încurajați să exprime opiniile și să propună idei pentru crearea experiențelor turistice și protejarea patrimoniului local.
Fotografiile capturate de tineri au fost expuse într-o expoziție, care a oferit celor prezenți o perspectivă autentică și emoționantă asupra destinației pe care au avut-o în cele trei zile (municipiul Ungheni, satul Zagarancea, rezervația naturală Plaiul Fagului), pentru că tinerii au elaborat și un text ce însoțea fotografiile selectate.
Prin intermediul acestor imagini, se dorește să se încurajeze un turism mai responsabil, să respecte valorile și tradițiile locale și să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității, dar și promovarea zonei Ungheni peste hotare. Ina Olearciuc, manageră comunicare proiect „Acțiuni durabile pentru creștere economică prin turism”, în cadrul căruia s-a desfășurat tabăra de vară „Ungheniul turistic”, ne-a declarat: „Prin această școală de vară, noi am dorit să oferim voce tinerilor și să evidențiem frumusețea și provocările turismului în zona noastră. Sperăm că aceste fotografii vor sensibiliza turiștii și vor încuraja un turism mai conștient și mai respectuos cu mediul și cultura locală. Totodată, prin această activitate ne dorim ca regiunea Ungheni să fie cunoscută peste hotarele țării ca o regiune cu obiective deosebite și atractive ”.
Atelierul de photovoice a demonstrat încă o dată puterea imaginilor în transmiterea mesajelor și impactul pe care participarea comunității îl poate avea asupra dezvoltării unui turism sustenabil și benefic pentru toți cei implicați.
Photovoice este o metodă de exprimare prin intermediul fotografiilor, care permite participanților să-și prezinte gândurile, experiențe și preocupări folosind imagini capturate de ei înșiși. Tabăra de vară „Ungheniul turistic” a fost organizată în cadrul proiectului „Acțiuni durabile pentru creșterea economică prin turism”, care este implementat de Primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu AO „Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă” și este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Primării pentru Creștere Economică.